Cultuur & Media
KRO-NCRV

De nieuwe Paul Verhoeven over de pestuitbraak is 'toevallig heel profetisch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuwe Paul Verhoeven over de pestuitbraak is 'toevallig heel profetisch'

Benedetta de nieuwe film van Paul Verhoeven gaat over de pest in een Italiaans dorp en ligt ironisch genoeg op de plank door de coronacrisis. "Het is toevallig profetisch", vertelt de regisseur in Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Toen we de film aan het draaien waren, was er nog geen corona te bekennen", vertelt de geroemde regisseur Verhoeven (o.a. Turks fruit en Elle). "Het gaat over het uitbreken van de pest in een stadje in Italië en is dus toevallig heel profetisch."

Bero Beyer, directeur van het Filmfonds en oud-directeur van het IFFR, verwacht dat films sterk beïnvloed zullen raken door de coronapandemie. "Van massa-scènes krijg je toch de kriebels nu. Het heeft zo'n impact op hoe we naar elkaar kijken en op onze intermenselijke relaties. Je moet wel een visionair als Paul Verhoeven zijn om daar op voorbereid te zijn."

Beyer mocht de film van Verhoeven al zien en noemt het "magistraal" goed passen in ons tijdbeeld. "Paul kan er bescheiden over doen, maar je krijgt er de rillingen van."

Op de plank

De film, Benedetta, kan nog niet worden uitgebracht omdat bioscopen gesloten zijn. Verhoeven hoopt dat zijn film vertoond kan worden op het filmfestival in Cannes dat verplaatst is naar juli dit jaar. "Maar er schijnt ook nog een uitwijkdatum te zijn naar oktober. Dus wanneer die film na twee jaar eindelijk het licht ziet, is maar de vraag."

Hoe lang kun je blijven uitstellen? "Niet zo lang. Want dan hopen de films zich op." Het zou zonde zijn als het publiek straks in een keer overladen wordt met goede films, zegt Beyer. Desnoods gaan films op een andere manier toch alvast getoond worden, zoals bij het Rotterdamse filmfestival IFFR nu ook gebeurt: on demand, thuis op een eigen scherm.

Thuisbioscoop

"Er is niks zo krachtig als een film op het witte doek", zegt Beyer. "Toch bekijkt zelfs de Franse filmindustrie nu die andere opties. Maar De Slag Om De Schelde, de grootste Nederlandse film sinds Zwartboek, die moet je toch echt vol kunnen ervaren."

Verhoeven is nog niet zover dat zijn film voor thuisbioscopen beschikbaar gesteld wordt. "Het is vervelend en het word er een beetje somber van", vertelt Verhoeven. "Aan de andere kant ben ik bezig met andere projecten, dus ik heb het maar even achter in mijn hoofd gestald. Ik probeer er niet zoveel aan te denken maar meer met andere projecten bezig te zijn."

Zo werkt hij samen met scenarioschrijver Gerard Soeteman aan een verfilming in de vorm van een serie van het Franse boek Bel Ami van Guy de Maupassant.

Bero Beyer en Paul Verhoeven over de hoe de filmindustrie ervoor staat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie