Cultuur & Media
NOS

Wikipedia bestaat 20 jaar, maar hoe zit het met de diversiteit?

foto: Wikipediafoto: Wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Wikipedia bestaat 20 jaar, maar hoe zit het met de diversiteit?

Hoe vaak zoekt u iets op op internet en komt u uit bij Wikipedia? Twintig jaar geleden begon de online encyclopedie en elke dag komen er nog nieuwe artikelen bij. Maar hoe zit het met de diversiteit bij Wikipedia en bij de Wikipediaan - de vrijwilliger die de artikels schrijft?

"Er is onderzoek gedaan naar de gemiddelde Wikipediaan en dan bleek dat een relatief hoog opgeleide man te zijn van middelbare leeftijd, in ieder geval in Nederland. Dat zie je ook wel terug aan de artikelen dat de keuze overeenkomt met die doelgroep. Daar zie je inderdaad wel een tendens dat meer technische artikelen en sportartikelen sneller opgepikt gaan worden dan bijvoorbeeld huishoudelijke zaken of dingen uit de modewereld", zegt Wikipediaan Edo de Roo in NOS Met het Oog op Morgen.

Meisjes van K3

Wikipediaan Edo de Roo heeft het prille begin van Wikipedia niet actief meegemaakt, maar sinds 2005 schrijft hij artikels: "Wikipedia was toen al een paar jaar bezig in Nederland. Toen ik erbij kwam waren er al zo'n 30.000 artikelen, nu zijn dat er 2 miljoen. Ik heb dus wel veel meegemaakt." Maar hoeveel stukken schrijf je dan op die 15 jaar tijd? "Ik heb een dingetje gevonden waarmee je de artikelen kan tellen en de statistieken kan bijhouden en die kwam uit op ruim 3300 artikelen. Volgens mij heb ik alle drie de meisjes van K3 beschreven als eerste. Die hadden nog geen artikel en mijn kinderen keken naar K3 op televisie. Zo ben ik er toevallig mee begonnen."

Welke onderwerpen kies je?

Het is volgens de Roo het makkelijkst om een expertise te kiezen: "Meestal heb je een onderwerpgebied waar je meer interesse in hebt. Bij mij is dat vrouwensport. Dat is begonnen met vrouwelijke tennissters tien jaar terug. Elke keer dat er weer een Grandslamtoernooi was, gingen we roosters opstellen en als er een vrouw nog geen artikel had, gingen we het schrijven." Dat deed de Roo dus niet alleen: "Een aantal mensen houdt zich met vrouwentennis bezig en we zijn met twee gebruikers die dat consequent bijhouden en bijwerken. Er komen ook wel andere gebruikers langs. Iedereen kan natuurlijk ieder artikel weer verder aanpassen en uitbreiden dus een artikel is nooit van jezelf."

Diversiteit

Toch kan er volgens de Roo wel nog gewerkt worden aan de diversiteit binnen Wikipedia: "Er is al jarenlang een groep die zich daarmee bezighoudt, de gendergap-groep. Want als je naar de geschiedenis kijkt, gaat het meestal over mannen, vrouwen komen er dan heel bekaaid vanaf. Als je in de recentere geschiedenis op Wikipedia gaat kijken, worden er wel meer vrouwen beschreven dan vroeger, maar het is nog steeds geen 50/50 of een balans die de realiteit weerspiegelt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie