appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kees Boonman: 'Ik ben verbaasd over de enorme agressie die Sigrid Kaag oproept'

ANP
maandag 4 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Er zijn weinig lijsttrekkers die online zoveel agressie over zich heen krijgen als Sigrid Kaag van D66. Dat zegt politiek commentator Kees Boonman in het Mediaforum van Spraakmakers. "Zelfs de hond die ze heeft, ontkomt niet aan kritiek."

Het Mediaforum met Kees Boonman en Ward Wijndelts

Zondagavond zond de VPRO de documentaire Sigrid Kaag, van Beiroet tot Binnenhof uit. Regisseur Shuchen Tan volgde Kaag daarvoor vijf jaar lang. In deze vijf jaar verlaat Kaag haar post als ondersecretaris-generaal bij de Verenigde Naties en maakt ze de overstap naar politiek Den Haag, waar ze uiteindelijk lijsttrekker wordt voor haar partij D66.

Wat Boonman "frappeert" en ook zorgelijk noemt, zijn de reacties die ze op Twitter krijgt. "Ik ga niet alles van Twitter citeren, dat zou ongepast zijn qua woordgebruik. Maar bijvoorbeeld Marianne Zwagerman, die af en toe voor serieus doorgaat, brandt haar helemaal af. Ze zou lopen als een bouwvakker en zelfs de hond die ze heeft ontkomt niet aan kritiek."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kees Boonman in het Mediaforum van Spraakmakers

Boonman kan deze agressie niet verklaren. "Wie zijn die mensen die zoveel agressie hebben?" Hij noemt het juist goed dat politici van verschillende partijen zichtbaar zijn in de media.

Timing documentaire

Er was ook kritiek op het moment van uitzenden van de documentaire. De NPO zou D66 hiermee te veel zendtijd bieden vlak voor de verkiezingen. Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts vraagt zich af waarom de documentairemaker niet de verkiezingen van maart heeft meegenomen. "Je krijgt zo toch het gevoel dat de docu is afgemaakt om voor maart op tv te hebben."

Boonman vertelt dat de documentairemaakster in 2015 in contact kwam met Kaag die toen nog geen plannen had om lijstrekker te worden voor D66. Wijndelts: "Juist als je iemand vijf jaar volgt, kun je best nog even die paar maanden meepakken. Je stopt nu voor de tweede helft begonnen is."

Luister naar het Mediaforum met Kees Boonman en Ward Wijndelts:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1