appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kostuums in het vierde seizoen The Crown: 'Om je vingers bij af te likken'

ANP
dinsdag 10 november 2020 | NOS | Redactie

Op 15 november verschijnt het vierde seizoen van de populaire Netflix-serie The Crown op het streamingplatform. Met daarin de langverwachte entree van stijlicoon prinses Diana. Mode-journalist Cécile Narinx mocht het seizoen vast bekijken. "Als je het doet, doe het dan goed," zei ze in NOS Met het Oog op Morgen. "En wat de kostuums betreft hebben ze dat zeker wel gedaan."

The Crown volgt het leven van Queen Elizabeth en is een van de duurste series die ooit gemaakt is. Het eerste seizoen zou maar liefst 130 miljoen dollar hebben gekost. "Hoeveel daarvan naar de kostuums is gegaan weet ik niet precies. Maar het zal niet weinig zijn geweest," vertelt Narinx die voor de Volkskrant ook sprak met kostuumontwerper Amy Roberts.

Zo vertelde Roberts aan haar dat ze voor een aantal outfits speciaal naar Parijs zijn gegaan. "Daar hebben ze restpartijen opgekocht van oude stoffen. Die was kwalitatief veel beter. Als dat niet zou kloppen, kan je dat als kijker wel eens uit de serie halen," zegt Narinx.

Het vierde seizoen stelde dan ook niet teleur. "De decors, de dialogen, de kostuums. Ik heb er echt mijn vingers bij afgelikt. Ook al weet je natuurlijk precies wat er gaat gebeuren, je blijft hopen op een andere afloop."

Thatcher 

Met name de introductie van twee vrouwen in het nieuwste seizoen maakte Narinx enthousiast: stijliconen Diana en Margaret Thatcher. "Geloof het of niet, maar ook Thatcher was een stijlicoon. Met haar pussybow blousen – zo'n strikkraag – en de vierkante, sterke schouders."

In de serie wordt volgens Narinx goed gebruik gemaakt van de kracht van kostuums. "In een scène waar Thatcher op het punt staat om de Falkland-oorlog te starten draagt ze bijvoorbeeld een grijs mantelpak aan met messcherpe schouders en een strikblouse in de kleuren van de Union Jack, rood-wit-blauw. Een heel krachtig beeld."

Dat contrasteert met een ander punt in de serie, waarin Thatcher het heeft over haar vermiste kind. "Daar heeft ze juist een heel zachte stof aan. Meer momsy kleding. Net als Diana overigens."

Lady Di

Hoewel Lady Di meer dan twintig jaar geleden omgekomen is, blijft Narinx haar als stijlicoon zien. Ook in 2020. "Haar kleding komt ook steeds weer terug. De iconische broek, de spencer, de pofmouw: het wordt allemaal langzaam weer in ere hersteld."

Hoewel de meeste mode-ontwerpers hun collectie voor het voorjaar al af hebben, sluit Narinx niet uit dat ook zij zich laten inspireren. "Heel veel fuchsia, geometrische patronen, best wel korte rokken, strak en misschien ook dat kapsel wat we in de jaren '80 allemaal wilden."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1