appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kluun wil dat scholieren verlost raken van het 'literatuurlijsttrauma'

ANP
woensdag 28 oktober 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Bijna een kwart van de Nederlandse 15-jarige leerlingen is onvoldoende geletterd. Dat zou zo maar te maken kunnen hebben met leesplezier. Nederlandse leerlingen lezen namelijk veel minder graag dan hun Europese leeftijdgenoten. Wetenschappers, scholen, onderwijsontwikkelaars en 35 prominente schrijvers, pleiten daarom voor een radicaal andere aanpak van het leesonderwijs op de middelbare school. 

Leesonderwijs Kluun

Jorien Castelein is directeur van lesontwikkelaar Blink en aanjager van dit initiatief. "Schermpjes zijn veel populairder geworden dan lezen, maar het heeft ook alles te maken met hoe we leesonderwijs aanpakken. Het is in de afgelopen tien jaar technischer en ingewikkelder gemaakt. Daardoor is de inhoud achterop geraakt. Het bevangen raken door een verhaal staat vaak niet meer centraal."

Lezen moet niet moeten

Schrijver Kluun, van onder andere bestseller Komt een vrouw bij de dokter, ondertekende het manifest. "Ik las vroeger heel veel over voetbal. Daardoor ben ik wel van lezen gaan houden. Op de middelbare school kakte dat wel in. Het literatuurlijsttrauma noem ik dat maar."

Kluun heeft wel een idee waar dat trauma ontstaat bij veel scholieren: "Ik heb niet een schrijfstijl waar je literatuurwetenschappen voor gestudeerd moet hebben. Lezen wordt vaak geassocieerd met moeten. Zorg dat lezen leuk is. Je moet jongeren de liefde voor taal bijbrengen. Dat kan ook hiphop, poëzie of een audioboek zijn." 

Concurrentie van de schermpjes

Jorien Castelein is het daar mee eens en vindt dat juist school de plek moet zijn om dat leesplezier bij te brengen: "Thuis is de concurrentie van de schermpjes al helemaal moordend. Daarom pleiten wij er ook voor om het vooral op school te doen. Wat ook helpt om het aantrekkelijker te maken is praten over lezen. Actief met elkaar bezig zijn met wat we lezen."

De campagne voor het initiatief 'Het nieuwe lezen' start vandaag en loopt vijf weken. Meer informatie is te vinden op hetnieuwelezen.nl. Luister hier het tweede deel van het gesprek: 

Leesonderwijs en Kluun 2

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1