appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

DJ Blue Flamingo reisde de wereld rond: 'Eindeloze research naar muziek'

Ziya Ertekin alias DJ Blue Flamingo
woensdag 29 juli 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Als DJ Blue Flamingo maakte hij een muzikaal rondje om de wereld. Op zoek naar de meest bijzondere 78 toeren-platen. Na drie verzamel-cd's brengt hij nu een cd uit met zijn eigen muziek onder de titel Metropolifonica. In Kunststof vertelt hij over de inspiratie die hij haalde uit de muziekscene van New York in de jaren '70.

Ziya Ertekin in Kunststof

Ziya Ertekin: "Afrika is een belangrijk thema in mijn muziekverzamelingen. Dat komt nu dus allemaal terug op mijn eigen album. In een nummer breng ik Keniaanse benga met conga muziek samen met punkrock en new wave uit New York. Ik heb een Nederlandse moeder en Turkse vader en weet niet beter dan dat ik werelden aan elkaar moet knopen. Ik zoek altijd naar de gemeenschappelijke deler. Nu heb ik een heel eclectisch album gemaakt. Maar de rode lijn ben ik zelf. Op mijn vijftigste mag ik dat wel zeggen." 

Opstaan tegen geweld

Met het nummer Boom Nama Gan Gan heeft hij een potentiële zomerhit te pakken. Hij maakte het nummer met zangeres Racheal Botha.

"De muziek voor dit nummer had ik klaar en voor het refrein zocht ik een Afrikaanse zangeres. Iemand tipte mij Racheal, een zangeres uit Zambia die al een tijd in Nederland woont. Voor de rap had ik iemand anders in gedachten. Maar dat deed ze gewoon ook, met haar eigen teksten. Out of the blue zong ze haar eigen verhaal, geheel freestyle. En alles in één take, iets herhalen was helemaal niet nodig.

Mensen hebben het over een zomerhit, maar boom zijn bommen en gan gan geweren. Ze heeft de boodschap om op te staan tegen dictators, de alfa mannetjes van deze wereld. Opstaan tegen geweld."

"Ze is een ongelooflijk talent, zelfs voor Afrikaanse begrippen", vertelt de muzikant over Racheal. "Ik heb ook bedacht dat ze niks meer moet zingen zonder dat er een opname meeloopt. Ze heeft grote dromen en ik heb veel geleerd van haar inzichten. Je moet je verstand uitzetten om de muziek te laten stromen, bijvoorbeeld."

Duke Ellington een van mijn allergrootste helden, hij kon schilderen met muziek. Hij nam je mee in een andere wereld.

Ziya Ertekin

Verbeeldingskracht van muziek

"Ik heb me als dj dertig jaar lang bezig gehouden met muziek uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Toen er nog pure muziek werd gemaakt en er nog geen industrie tussen zat. Van daaruit snap je alle andere muziek. Mijn werk als dj en het reizen is eindeloze research geweest naar muziek. Alleen de jaren '70 had ik overgeslagen.

Ik ben me voor deze plaat gaan verdiepen in de New Yorkse muziekscene uit die tijd. New York was in die tijd totaal failliet. Maar op muziekgebied was het een snelkookpan van mogelijkheden. In vijf jaar tijd ontstond hiphop, punkrock, loft jazz en disco. De clubscene van nu is gebaseerd op die tijd. Research naar het vak van dj, dat heb ik meegenomen in mijn liedjes. Ik gebruik al die ingrediënten, het is de verbeeldingskracht van muziek."

 

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1