appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe een naakte vrouw bij protesten in Portland een onuitwisbare indruk maakte

ANP
zondag 26 juli 2020 | NOS | Redactie

Al maanden wordt er geprotesteerd in de Verenigde Staten. Zo ook in Portland. Naar aanleiding van de dood van George Floyd door een politieagent is Black Lives Matter niet meer van de straten weg te denken. Maar wie dacht alles al gezien te hebben, werd vorige week verrast door een mysterieuze vrouw.

Daar zat ze, midden in de nacht om kwart voor twee. Volkomen naakt, slechts een bivakmuts op haar hoofd. Ruim een kwartier deed ze ballet- en yoga-oefeningen op straat, maar het was één foto die er bovenuit stak. Ze nam plaats op de grond voor de rij federale agenten en spreidde haar benen.

"Het was een contrast tussen de mannelijke agressie van de agenten en haar vrouwelijke kwetsbaarheid," zegt cultuurjournalist bij de Volkskrant Wieteke van Zeil in NOS Met het Oog op Morgen. "Die houding op de foto blijven mensen onthouden."

Eeuwenoud gebaar

Het is niet de eerste vertoning van een naakte vrouw met gespreide benen. "In de 19e eeuw zie je ook beelden van vaak oudere vrouwen die hun vulva tentoonspreiden." En ook in Ierland komt het beeld terug. "Op meer dan 100 gebouwen vind je zo'n beeld van een naakte vrouw met haar benen gespreid. Zelfs op kerken."

Wat er precies mee bedoeld wordt, is open voor interpretatie. "Het kan het verschil zijn tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid, maar ook – in het geval van oudere vrouwen – het contrast tussen het begin van het leven, de geboortehouding, en het einde van het leven."

Wat de vrouw in Portland ermee bedoelde is onduidelijk. "Zij heeft daar een kwartier gestaan, werd ook beschoten met rubberen kogels. En daarna is ze opgegaan in de massa." Het is dus aan de kijker wat deze erin ziet. "Voor mij straalt het een bepaalde kracht uit. Een soort sereniteit. Het laat zien: wij zijn één mensheid. We are one."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1