appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Eugènie Herlaar: 'Mijn kleur was helemaal geen issue'

De Perstribune
zondag 12 juli 2020 | Omroep MAX | Michaël Roele

Oud-nieuwslezer Eugènie Herlaar werd in 1965 de eerste vrouwelijke nieuwslezer van het NOS Journaal. Door haar Curaçaose achtergrond was ze ook meteen de eerste gekleurde nieuwslezer, maar dat was helemaal geen issue.

De Perstribune: Eugenie Herlaar

Dat zei Eugènie Herlaar zondag op De Perstribune van MAX. Herlaar werd geboren op Curaçao en verhuisde op haar 8e naar Nederland. In haar jeugd is ze wel eens gepest met haar huidkleur. "Dan riep ik terug 'bleekscheet'", zei Herlaar.

Lelijke kant van de geschiedenis

Herlaar ging ook in op de actiedag Nederland tegen Racisme van de NPO. Ze vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de lelijke kant van onze geschiedenis, maar standbeelden van zeevaarders moeten niet worden weggehaald. "Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, ook door JP Coen, maar ondanks dat leven we in een welvarend Nederland. Dat wordt wel eens vergeten. Misschien had Nederland dan wel niet bestaan."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eugènie Herlaar over de lelijke kant van de geschiedenis

Deze week was er enige ophef over de keuze om Jort Kelder een racismedebat te laten presenteren. Herlaar snapt die ophef niet. "Hij is toch gewoon een goede presentator?" Herlaar vindt het goed dat er een debat is en dat er een speciale thema dag wordt gehouden. "Als alle meningen maar aandacht krijgen. Ik ben voor de dialoog."

Vrouw zijn

Toen Herlaar bekend werd als nieuwslezer bij het NOS Journaal was haar kleur dus geen issue, haar vrouw zijn was dat wel. "Dat haalde alle kranten!", aldus Herlaar. In die tijd werd ook nog getwijfeld of een vrouw haar emoties wel genoeg onder controle kan houden bij het lezen van een heftig nieuwsbericht. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eugènie Herlaar over haar rol als eerste vrouwelijke nieuwslezer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1