Cultuur & Media
NTR

'Met mijn liefde voor tuinieren moest ik echt uit de kast komen'

foto: Anne Wieggersfoto: Anne Wieggers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Met mijn liefde voor tuinieren moest ik echt uit de kast komen'

Ecologisch tuinontwerper Anne Wieggers vertelt in Kunststof hoe ze haar carrière omgooide van kunsthistorica naar pleitbezorger voor duurzaam tuinieren. Ze bracht haar eerste boek uit en is sinds kort hoofdredacteur van de Nederlandse uitgave van Gardener's World.

"Als student las ik liever tuinboeken, er waren geen leeftijdsgenoten te vinden die dat snapten", vertelt Anne Wieggers. "Op vrijdagavond ging ik wat later naar de kroeg om mijn favoriete tuinprogramma Gardener's World van de BBC niet te missen. Ervoor kiezen om van tuinieren echt mijn werk te maken was zoiets als uit de kast komen. Toen ik voor GroenLinks vier jaar lid was van Provinciale Staten in Gelderland had ik weinig geduld voor de voorstellen die er niet doorkwamen. Maar ik kan rustig drie uur achter elkaar zaailingen uit elkaar halen."

Wormenbak

"Het gaat er natuurlijk niet alleen om dat ik heel gelukkig word van een nieuwe tuin die ik aan het omploegen ben. Het is niet alleen vanwege het mooie plaatje, maar uit bittere ecologische noodzaak. De bijen en andere insecten zijn onderdeel van een ecologisch systeem en als het daar slecht mee gaat heeft dat gevolgen voor alles in de natuur. In mijn boek en in het blad Gardener's World is daarom veel aandacht voor hoe je op de vierkante meter toch een bijdrage kunt leveren.

Geen gif gebruiken en zelf je compost maken. Dat kan al met een simpele wormenbak die je zelf voedt met groen afval. Je krijgt daar de beste kwaliteit plantenmest mee en je bestelt de wormen gewoon online. Het is reukloos dus het kan zelfs in je keuken."

Operatie Steenbreek

Wieggers: "Wij werken bijvoorbeeld ook samen met Operatie Steenbreek. Een initiatief om door heel Nederland mensen te bewegen om tegels voor hun huis weg te halen en daar planten neer te zetten. Zo krijg je de prachtigste geveltuinen. Het is ook hard nodig want met hevige regelval overstroomt het riool en met extra aarde krijgt het water de kans om weg te lopen in de grond. Maar ook het perkje aan de weg met gemeentegras kun je beplanten, in veel gemeenten is dat te regelen."

"Tuinieren is actievoeren aan het worden, eindelijk, ik heb me daar alleen in gevoeld. Door corona zijn mensen zich meer bewust van de waarde van het groen om hen heen. Niet eindeloos vergaderen over het milieu, maar zelf iets veranderen, heel concreet en morgen beginnen. Als je geen tuin hebt kun je daar beginnen."

Quote

Met een bibliotheek en een tuin heb je alles wat je nodig hebt.

anne wieggers

"Er is vaak het misverstand dat duurzaam tuinieren betekent dat je er maar een wildernis van moet maken. Het mag ook een formele tuin zijn maar liever niet al te opgeruimd. In Nederland houden we het overdreven goed bij. Het gras netjes gemaaid, alles aangeharkt, rechte heggetjes en heel veel schuttingen. Het hoeft allemaal niet zo strak. Ik maai een stuk minder vaak en heb sinds kort 3, 4 egels in de tuin. Dat is een teken dat er een gezonde tuin is ontstaan."

Healing gardens

"In de tuin werken kan ook heel troostend werken. Je bent aan het werk, je hartslag gaat omlaag en het piekeren verdwijnt. Aan de Universiteit van Wageningen is er ook een initiatief geweest voor kankerpatiënten om te revalideren door in tuinen te werken. Want na alle behandelingen hebben mensen nog maar weinig zin om weer naar een ziekenhuis te moeten om te praten. Tomatenplanten zaaien en de focus drie maanden verder leggen om dan die tomaten te kunnen eten werkt op een andere manier helend. In Engeland zijn ze al verder met dit idee en kan werken in tuinen al door artsen worden voorgeschreven."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie