appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Muzikale afzwaai componist Ennio Morricone

ANP
maandag 6 juli 2020 | NOS | NTR | Redactie

De Italiaanse componist en dirigent Ennio Morricone is overleden. Hij stierf vannacht in een ziekenhuis in Rome op 91-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een val. Een stukje Italië is heengegaan, een stukje filmgeschiedenis is er niet meer.

Morricone componeerde de muziek voor honderden series en films, waaronder de westernklassiekers Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly, beide van regisseur Sergio Leone. De componist leverde de muziek voor bijna alle films van Leone.

Ennio Morricone is overleden

In Nederland is zijn muziek de afgelopen jaren onder andere door het Metropole Orkest uitgevoerd, in 1988 zelfs met Morricone als dirigent. Bij het Metropole Orkest herinneren ze hem als strikt professionele man: "Hij was heel erg droog en to the point. Alleen maar met muziek bezig. Er was achteraf ook geen contact, geen praatjes met mensen. Hij was heel afstandelijk dus je kwam niet echt dichtbij", vertelde harpiste Joke Schonewille in Nieuws en Co. Zij was er in 1988 bij.

Liever luisteren?

Oscar

In 2007 kreeg hij een Oscar voor zijn hele oeuvre. Voor de soundtrack van The Hateful Eight nam hij in 2016 de Oscar voor beste originele muziek in ontvangst. Morricone werd zes keer genomineerd voor de prestigieuze Amerikaanse filmprijs. Daarnaast kreeg hij tientallen andere prijzen, waaronder Golden Globes en Grammy's.

Behalve filmmuziek componeerde Morricone klassieke composities en popnummers. The Ecstasy of Gold, uit de The Good, the Bad and the Ugly, wordt door de band Metallica al decennia gebruikt als openingsnummer bij hun concerten.

Rome 

Morricone was een geboren en getogen Romein dus trok Correspondent Mustafa Marghadi de straten op in Rome om mensen te vragen naar hun muzikale herinneringen. "Een van onze 'vlaggenstokken' bestaat niet meer, maar hij blijft in onze harten en in onze herinneringen". klonk het daar. 

Beluister hier de reportage van Mustafa Marghadi:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1