appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Nederlandse kistdragers hekelen internethit

wikandoe.nl
dinsdag 28 april 2020 | RAD1 | Redactie Alicante

Zes dansende mannen hebben een doodskist op hun schouders. Ze dansen op energieke muziek op een begrafenis in een onbekend land, waarschijnlijk ver bij Nederland vandaan. Het is een meme: een grappig bedoelde internethit. De Nederlandse kistdragers van Wi Kan Doe kunnen er echter niet om lachen. Ze vinden dat er een verkeerd beeld ontstaat van hun beroep: "We zitten er niet op te wachten om mensen weg te dragen."

Dansen met een doodskist op een begrafenis. Het is niet gebruikelijk op Nederlandse begrafenissen, maar in sommige andere landen gebeurt het dagelijks. Als een laatste eer aan de overledene wordt hij/zij nog één keer op de schouders genomen.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coffin Dance Meme

De Coffin Dance Meme wordt vaak gemonteerd achter een filmpje waarin iets misgaat. Iemand valt bijvoorbeeld, krijgt een voetbal tegen zijn hoofd of glijdt uit. De muziek bouwt op naar een hoogtepunt en precies op het hoogtepunt doen de kistdragers hun intrede. Ze dragen het slachtoffer in het filmpje zogenaamd weg. "Letterlijk vertaald is het: als je iets geks doet, ga je dood", stelt Lloyd Hunte, één van de dragers van Wi Kan Doe.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De dragers van Wi Kan Doe vinden dat er een verkeerd beeld ontstaat van hun beroep. "Zo lijkt het net of we erop staan te wachten om mensen weg te dragen. Dat is niet zo. We willen gewoon een waardig afscheid geven."

Wat is Alicante?

Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed. Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1