appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Yvette van Boven: 'Iedereen lijkt aan het koken!'

ANP
dinsdag 21 april 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Deze week zou de feestelijke presentatie van haar nieuwe kookboek zijn, maar door corona is dat niet mogelijk. Toch is kookboekenschrijfster Yvette van Boven positief. "Stoofpotjes, ravioli. Ik krijg veel meer kookfilmpjes en vragen opgestuurd. Iedereen lijkt aan het koken!", zegt ze in Spraakmakers

Van Boven, kok, schrijfster en tv-presentatrice, schreef meerdere succesvolle kookboeken. Ze is geboren in het zuiden van Ierland, waar ze tijdens deze coronacrisis ook verblijft. 

Yvette van Boven vanuit Ierland over nieuwe kookboek

Wél touw geen blik en veger 

Volgens Van Boven is de situatie in Ierland vergelijkbaar met die in Nederland. Ook daar zijn scholen en restaurants al weken dicht. "De helft van de winkels mag je niet in, in de andere helft mag je alleen de essentials kopen. Dat levert vreemde toestanden op. Dan mag je bijvoorbeeld wel touw kopen, maar geen blik en veger. Heel gek." 

Vóór de coronacrisis nam het aantal minuten dat mensen dagelijks spenderen aan koken af. Van 38 minuten in 1997 naar gemiddeld 28 een paar jaar geleden. Haar nieuwe kookboek Home made, basics komt uit in een periode waarin mensen doordat ze meer thuis zijn, juist meer tijd in de keuken doorbrengen. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Manier van koken 

"Er zijn klachten dat er geen bloem te krijgen is, omdat iedereen nu aan het bakken is!" Onze manier van koken verandert 'ontzettend' zegt ze. "Ik ben verwend, ik werk altijd thuis en kan altijd een stoofpotje opzetten en dat de hele dag laten sudderen. Dat is nu voor veel meer mensen zo." 

Terug naar de basis 

Toch besloot ze nu eens een kookboek te schrijven die ook veel basisgerechten uitlegt. "Ik krijg veel feedback van lezers en ik merkte dat velen al bij de basis vastlopen." Net als in haar andere boeken zijn veel technieken stap voor stap uitgelegd en uitgetekend in stripverhaaltjes. "Ingewikkelde boeken zijn er ook en dat is leuk, maar dat is dit niet." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1