appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Boodschap Rutte goede mix tussen angst en controle'

ANP
woensdag 8 april 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De samenvattende boodschap van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge was: hou vol en verzaak niet. Volgens crisismanager Marco Zannoni blijft een mix tussen angst en controle nodig in de boodschap van de regering om deze crisis te bezweren, vertelde hij bij Spraakmakers.

Het Mediaforum met Jan Slagter en Sandrina Hadderingh

"De kans op een begin van normalisering wordt groter als we ons allemaal aan de regels houden. Houd dus vol." Dat zei de premier onder andere. Ook gaf hij complimenten aan het land over wat er allemaal goed gaat. Hij wees erop dat we nu niet moeten verslappen omdat er anders weer een piek in het aantal besmettingen, opnames en doden zal komen.

Twee strategieën 

Volgens Zannoni, die directeur is bij het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, Zorg en Veiligheid (COT), heb je twee strategieën als het over risico’s gaat: angst en controle.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
NPO Radio 1

"Angst is: doe dat niet, want dan ga je dood." Dat bleek uit de uitspraak van Rutte dat de grootste fout die we nu kunnen maken, verzaken is. "We hebben een vijand nodig om dingen te doen die je liever niet doet", aldus Zannoni. In dit geval is dat binnenblijven en je aan regels houden. 

Rutte speelde ook in op het gevoel van controle. Dat gaf hij mensen door de anderhalvemetersamenleving voor te stellen. "Dat biedt perspectief. Het gevoel dat je ergens aan bij kunt dragen", aldus Zannoni. 

Het Mediaforum met Jan Slagter en Sandrina Hadderingh

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1