Cultuur & Media
BNNVARA

Wat als je doodvonnis opeens wordt opgeheven?

foto: Merijn Doomerikfoto: Merijn Doomerik
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je doodvonnis opeens wordt opgeheven?

Een groeiend aantal mensen met kanker leeft langer dan verwacht. Hoe leef je dan door? "Ik leef in een twilight zone", vertelt Danielle Hermans in De Nieuws BV. "Ik leef tussen twee werkelijkheden. Ik hoor niet bij de zieken, maar ook niet bij de gezonde mensen."

Bij Hermans werd in 2015 longkanker geconstateerd. De vooruitzichten waren slecht. "Ik bereidde me voor op de dood", vertelt ze. Tot, plotseling, een chemo opeens wél aansloeg. "De oncoloog zat blij tegenover mij. Verheugd dat hij me eindelijk goed nieuws kon vertellen. Maar ik was niet blij."

Natuurlijk was er wel even dat grote gevoel van opluchting. "Maar het voelde ook verkeerd. En al snel kwam de vraag. 'Hoe nu verder?'," vertelt Hermans. "De zekerheid van de dood is een makkelijker vooruitzicht dan het leven in onzekerheid."

Quote

Het voelt als een leven in stilstand en dat is geen leven.

Danielle Hermans

Van scan naar scan

Ze had hier totaal niet op gerekend. "Toen ik wist dat ik dood zou gaan, viel de angst weg. Maar nu speelde die opeens heel erg op. Opeens schakel je over van zekerheid, namelijk snel doodgaan, naar totale onzekerheid. Ik vond het vrij onmenselijk. Het voelt als een leven in stilstand. En dat is geen leven."

Door de ziekte is Hermans zoveel kwijtgeraakt, waardoor het onmogelijk is om haar oude leven weer op te pakken: "Je gezondheid is weg, sommige vrienden zijn verdwenen, je kan je werk niet meer doen, je bent constant vermoeid en leeft van scan naar scan."

Een slechte prognose is dragelijker

Hermans is niet de enige die worstelt met 'doorleven'. Door nieuwe, soms experimentele, medische behandelingen leven steeds meer mensen met levensbedreigende kanker maanden, zelfs jaren, langer dan verwacht.

Samen met Barabara Slagman maakte ze het boek Doorlevers waarin vijftien mensen vertellen hoe ze leven met kanker. "Vrijwel alle geïnterviewden worstelen met de onzekerheid. Een slechte prognose is voor velen dragelijker dan totale onzekerheid", vertelt Slagman.

Door de omgeving wordt dat niet altijd begrepen. "Veel mensen begrijpen niet dat ik niet gewoon blij ben dat ik nog leef. Die zeggen: 'Ja, maar wat is het grootste probleem?' Ik kan morgen ook onder bus komen. Maar: ik kan ook onder een bus komen en dan heb ik ook nog kanker. Dus ik ben dubbel genaaid", vertelt Hermans.

Slagman en Hermans hopen dan ook dat het boek voor meer begrip zal zorgen.

Hoe leef je door na een doodvonnis?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie