appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

'De Zware Jas van Beatrix': de vergeten activistische kant van Beatrix

ANP
woensdag 18 maart 2020 | NOS | Redactie

In De Zware Jas van Beatrix laat maker Jutta Chorus de activistische en gedreven kant van Beatrix zien. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt ze hoe deze houding zich uitte. De serie begint vanavond op NPO2.

De serie begint bij de jeugd van Beatrix. Al snel werd duidelijk dat zij geen passieve vrouw zou zijn. Zo schreef ze onder een eigen tekening haar naam nog als 'Trix', en stuurde ze een 'onomwonden briefje' naar gebedsgenezeres Greet Hofmans. "Eigenlijk kwam er steeds een beeld van een weerbaar kind naar voren. Een kind dat ook serieus is, en bewust van wat ze later moet gaan doen", zegt Jutta Chorus.

'Duty first, self second'

Ook later, als koningin, bleef Beatrix bewust bezig met haar rol. "Haar motto leek te zijn: duty first, self second." In de serie wordt duidelijk dat Beatrix een baan maakte van haar rol als koningin. Er wordt teruggeblikt op de volledige regeerperiode. Er is aandacht voor de jeugd en inauguratie, maar ook voor haar keuzes en leven als koningin.

Beatrix werkte zelf niet mee met de documentaire. Dat past volgens maker Chorus in het plaatje wat zij uit de serie kreeg. "Ze wilde zichzelf nooit centraal zetten. Ook nu niet."

Gesprek liever luisteren?

De serie begint vanavond om 20:25 op NPO2 en bestaat uit vier delen. Op 8 april wordt het laatste deel uitgezonden.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1