appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zaterdag met Diederik de Groot, Mo Hersi en Mike Muller
STER Advertentie

Alle ogen gericht op carnaval in Aalst na ophef over Joodse karikaturen

ANP
vrijdag 21 februari 2020 | NOS | NTR | Redactie

De carnavalswagen met Joodse stereotypische karikaturen van vorig jaar in de Vlaamse stad Aalst leidde wereldwijd tot ophef. Een Israëlische minister roept op om te voorkomen dat zondag soortgelijke stereotypen voorkomen op wagens die meedoen. Maar dit lijkt op dovemansoren te vallen.

Alle ogen gericht op carnaval in Aalst na ophef over Joodse karikaturen

Het was het beeld van het carnaval van Aalst van vorig jaar: een praalwagen met dansende mannen met pijpenkrullen, haakneuzen, uitpuilende geldkisten en geknutselde ratten. Joodse stereotypische karikaturen die volgens een groot deel van de wereld niet op zo'n feest thuis horen. Als zondag de carnavalsstoet weer door de stad rijdt, kijkt de hele wereld mee.

"Je voelt dat de ogen op je gericht zijn en dat schrikt wel af," zegt Elke Goessens, lid van een van de tientallen carnvalsgroepen. Haar groep speelt in op alle ophef met een wagen die onderwerpen op de hak neemt waar de laatste jaren heisa over is ontstaan. Kleurige karikaturen van een roetveegpiet, een Joods en een Chinees figuur en ook de burgemeester van Aalst worden voortgetrokken door de voorzitter van Unesco.

Na de optocht van vorig jaar verdween het Aalster carnaval van de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Het was de eerste keer dat de VN-organisatie daartoe besloot. Aalst wilde dat zelf na alle ophef ook. De klacht die na de negatieve karikaturen vorig jaar door twee Belgische joodse belangenorganisaties werden ingediend, gaven uiteindelijk de doorslag, maar ook in eerdere jaren waren er klachten.

Op het terrein waar het hele jaar door aan de wagens wordt gesleuteld is de ophef van vorig jaar nog steeds het gesprek van de dag. Onder de groepen heerst angst om dezelfde heisa als vorig jaar over zich heen te krijgen. "Het carnaval zal proberen niet kwetsend te zijn maar zal zich ook niet inhouden," zegt Guy Walgraef, de terreinbeheerder in Nieuws en Co. "Een Aalstenaar is een anarchist. Wij willen ons feest vieren zoals wij alle jaren doen."

Alle ogen gericht op carnaval in Aalst na ophef over Joodse karikaturen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1