Cultuur & Media

Ontvoerd, ontslagen en roem: besloten facebookgroepen lopen uit de hand

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontvoerd, ontslagen en roem: besloten facebookgroepen lopen uit de hand

Besloten Facebookgroepen zijn vaak handig. Mensen zoeken er studentenkamers, hobby’s worden gedeeld en er worden spulletjes en prullaria verkocht. Maar Shayno Numansen, van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante, zag dat de wereld niet zo onschuldig is als die lijkt. 

In sommige groepen zitten bijna 150.000 leden met maar een aantal moderators die de boel horen te onderhouden (denk aan: leden accepteren, reacties en berichten monitoren). De groepen beginnen vaak onschuldig, met het delen van mode en make-up tips, maar gaan al snel een eigen leven leiden.

Hechte communities

Voornamelijk jonge vrouwen zitten in deze hechte community's, waar ze zo goed als altijd online in zijn. De leden steunen elkaar op allerlei verschillende vlakken, soms emotioneel en soms zelfs financieel. Het is dus niet alleen maar kommer en kwel.

De keerzijde is echter heftig. Leden worden aan de schandpaal genageld, er vinden ontvoeringen plaats, leden worden bedreigd en menig relatie gaat kapot. Er zijn zelfs leden die hun baan zijn kwijtgeraakt door dit soort besloten Facebookgroepen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Carrièreboost

Verslaggever Shayno is weken ondergedoken in deze intense Facebookgroepen om te kijken wat er precies gebeurt. Ze heeft verschillende leden gesproken, waaronder Medina Osmic die influencer is geworden omdat ze regelmatig live te zien is in dit soort groepen. "Ik heb een haarziekte, Alopecia Areata, mijn verhaal dat ik heb kunnen delen met deze leden hebben mij een stuk zekerder gemaakt dan hoe ik voorheen was", vertelt ze.

Keerzijde

Shayno sprak ook met een lid dat onlangs haar baan kwijtraakte. Ze wil anoniem blijven. Het meisje ging live in één van deze besloten groepen, maar haar livestream werd opgenomen door iemand anders en naar haar werkgever gestuurd. Ze werd op staande voet ontslagen.

Quote

Binnen deze Facebook-samenleving kent men geen wetten en regels

Internetsocioloog Janus de Visser

Bedreigingen en pestgedrag komen ook veelvoudig voor binnen. De sociale grenzen die men normaal hanteert in het echte leven lijken te verdwijnen binnen deze groepen.

Mini-samenleving zonder wetten en regels

Internetsocioloog Janus de Visser is bekend met het fenomeen. Hij vergelijkt deze groepen met een soort minisamenleving. "Binnen deze Facebook-samenleving kent men geen wetten en regels zoals we dat bijvoorbeeld in Nederland kennen. Het gaat daarom in de toekomst een uitdaging worden voor Facebook om dit te reguleren."

Internetsocioloog: "Er bestaan binnen die Facebook-samenleving geen regels"

Geen wetten en regels dus. De politie is op de hoogte van deze groepen en zegt zelfs undercover mee te kijken. De handhaving is echter moeilijk te waarborgen.

Benieuwd naar de heftige wereld achter deze onschuldig ogende groepen? De teamleden van Alicante hebben een podcast gemaakt die je op hun pagina terug kunt vinden.

Wat is Alicante?

Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed.

Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar alicante@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie