Cultuur & Media
KRO-NCRV

Kobe Bryant: Over de doden niets dan goeds?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kobe Bryant: Over de doden niets dan goeds?

Alle kranten en nieuwssites staan vol met eerbetonen aan de overleden Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant. Eén journaliste van de Washington Post haalde op haar tijdlijn een artikel aan over een minder mooie episode uit zijn leven. Hierop werd ze bedreigd, moest onderduiken en werd door haar werkgever op op non-actief gezet.

Het betrof een artikel over een rechtszaak in 2003, waar Bryant beschuldigd werd van de verkrachting van een 19-jarig meisje. De zaak is geschikt. ANP-hoofdredacteur Freek Staps: "Over de doden niets dan goeds is een heel mooi principe voor iedereen, behalve voor historici en journalisten."

Volgens Staps is deze zaak een onderdeel van het leven van Kobe Bryant. "Hij heeft geschikt en zijn excuses aangeboden." Bovendien was het destijds een ontzettend publieke zaak, aldus de hoofdredacteur. Hij vraagt zich af waarom je na iemands dood alleen maar mag schrijven over de goede kanten. "De feiten in al zijn of haar ruwheid mogen besproken worden.”

Washington Post

"Ze is gewoon keihard geschorst", aldus Staps. "Vriend en vijand in de journalistiek zijn het erover eens dat dit een foute inschatting van de hoofdredactie is."

'Not done'

Omroep MAX-hoofdredacteur Jan Slagter vindt het niet gepast om net na iemands tragische overlijden zoiets te posten. "Deze man kan zich niet meer verweren. Dit is geschiedenis." Volgens hem hoef je niet alles na iemands door weer op te rakelen en ter discussie te stellen. "Ik vind dit not done."

Necrologie

Bij het ANP liggen er voor veel bekende personen necrologieën klaar voor het geval ze komen te overlijden. Volgens Staps staan daar alle zaken in die belangrijk zijn geweest voor het leven van die persoon. "Als tijdens het leven van iemand een bepaalde kwestie relevant is, dan zie ik niet in waarom dit ná het leven van die persoon niet meer relevant is."


Ster advertentie
Ster advertentie