appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Acteur Bram van der Vlugt: Aart Staartjes wist Sinterklaas altijd te verrassen

ANP
maandag 13 januari 2020 | NOS | Redactie

Aart Staartjes is niet meer: gisteren werd bekend dat de bekende tv-maker op 81-jarige leeftijd is overleden. Hij stierf aan de verwondingen die hij deze week opliep bij een ongeluk. Oud-collega's typeren hem als de man die ervoor zorgde dat de jeugdtelevisie serieus werd genomen.

"Staartjes was de godfather van de Nederlandse jeugdtelevisie", zegt Jan Kok, dramaturg van het Klokhuis en Sesamstraat. "Hij heeft zoveel mogelijk gemaakt. Hij zag kansen in Hilversum en benutte die ook. Hij bracht heel veel goede mensen bij elkaar waardoor programma's op wereldniveau gemaakt werden."

Staartjes was de bedenker van enkele baanbrekende kinderseries in de jaren 70 en 80, zoals de Stratenmakeropzeeshow en De film van Ome Willem. Voor actrice van Dort, die in meerdere programma's met hem samenwerkte, was Staartjes de drijvende kracht achter de Stratenmakeropzeeshow. "Hij drukte zijn stempel op het programma. Hij zei altijd recht voor zijn raap wat hij er van vond."

Wieteke van Dort over Aart Staartjes

Ook speelde hij jarenlang de rol van meneer Aart in Sesamstraat. Met de programma's waaraan Staartjes meedeed, zijn generaties opgegroeid. 

Acteur Bram van der Vlugt kende Aart Staartjes sinds 1958, toen ze beiden op de toneelschool zaten. Ze maakten veel producties samen, waaronder de intocht van Sinterklaas. "Aart verraste je altijd. Als Sinterklaas voet aan wal zette had hij iets voor hem in petto zodat hij opeens moest schakelen tijdens een live-uitzending. Dat was niet altijd makkelijk, maar wel heel leuk."

Acteur Bram van der Vlugt over Aart Staartjes

Vechten voor zendtijd voor de jeugd

Acteur Edwin Rutten vertelt dat Staartjes het belangrijk vond dat er ook zendtijd kwam voor de jeugd. "Daar heeft hij voor gevochten. Daardoor heeft hij ook die genoeglijke brommerigheid waar mensen over praten. Hij was dwars, maar hij stormde ook de redactielokalen en directeurskamers binnen om te zorgen dat die programma's er kwamen."

De televisie van Staartjes werd gekenmerkt door humor, lachen en dwarsheid, zegt Rutten. "Hij koos zijn eigen weg, ging gewoon rechtdoor. Maar zijn kracht was ook dat het eigenlijk een heel zachtaardige man was. Een man van schakeringen met een rijk palet. Hij was net zo zacht als hij dwars was."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1