Cultuur & Media
NOS

Bij filmfamilie El-Hamus geldt: 'Word wat je wilt worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bij filmfamilie El-Hamus geldt: 'Word wat je wilt worden'

Sabri Saad El-Hamus en zijn kinderen Shady, Shahine en Ashgan zitten allemaal in de film, maar doen toch hun eigen ding. In NOS Met het Oog op Morgen praat de familie over opvoeding, film en de betekenis van afkomst.

"Bij de geboorte van Shady heb ik hem, zoals in De Leeuwenkoning, omhoog gehouden en gezworen dat ik nooit iets anders van hem ging maken dan wat er uit hemzelf kwam. En dat geldt voor alle kinderen", vertelt acteur en theatermaker Sabri Saad El-Hamus.

Shady werd filmmaker, zijn broertje Shahine acteur en zus Ashgan scenarioschrijver en columnist. Ashgan: "Je krijgt het gewoon mee thuis, maar er is nooit druk geweest. Het is leuk dat we in hetzelfde vak zitten, maar het voelt niet alsof we hetzelfde doen. Dat is prettig."

Vader Sabri Saad zei tegen zijn kinderen: je moet het alleen doen als je niks anders kan. Shady: "Ik voelde toen dat ik niets anders wilde en inmiddels snap ik die opmerking ook beter. Ik denk dat ik niets anders zou kunnen doen."

Vrijheid

Op zijn twintigste vertrok Sabri Saad uit Egypte naar Nederland. "Dat ging over de vrijheid van zijn", vertelt hij. "De vrijheid van denken, van lezen wat je wil. Over politiek, religie of seksualiteit kun je niets lezen en niets zeggen."

Sabri Saad verlangt nog terug naar het Egypte van zijn jeugd. "Maar ik verlang ook naar een toekomst voor Egypte. Die is er nog steeds niet. Dat had ik wel gehoopt bij de revolutie."

De achtergrond van Sabri Saad speelt ook een rol bij zijn kinderen. "Je gaat na wat voor jeugd wij hebben gehad en wat papa voor jeugd heeft gehad", zegt Ashgan. "De vrijheid waarin wij zijn opgegroeid en konden worden wie we zijn, is niet zo vanzelfsprekend."

'Je bent en-en'

"Ik kom half uit Egypte", zegt Shahine. "Maar eigenlijk mag je dat niet zo zeggen." Sabri Saad onderbreekt: "Je bent heel. Je bent en-en. Ik heb Egypte verlaten en dat laat ik nooit los. En toen ik hier kwam, vroeg ik bijna letterlijk aan Nederland: hou van mij. Dat ging organisch. Egypte is mijn moeder en Nederland is mijn vrouw."

Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder de focus op afkomst wordt in de samenleving, denkt de familie. Shahine: "Er worden nu zoveel films gemaakt over dat soort verhalen. Het is bijzonder dat de hoofdrollen nu worden gespeeld door mensen met een andere achtergrond. En dat is heel goed."

De verhalenvertellers van de familie El Hamus

Ster advertentie
Ster advertentie