appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wilfried de Jong over Jules Deelder: 'Hij was een vriendelijke solist'

ANP
donderdag 19 december 2019 | BNNVARA | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Jules Deelder is overleden. De Rotterdamse dichter werd – tot zijn eigen verbazing - 75 jaar. Stadgenoot Wilfried de Jong: "Jules kon zo verschrikkelijk mooi door Rotterdam lopen. Hij was een fenomeen. Het zweefde een beetje, het had een soort swing." 

De Jong presenteerde de 75-jarige verjaardagsvoorstelling in De Doelen in Rotterdam waar muzikanten en Deelder de avond verzorgden. "Deelder heeft daar intens van zitten genieten. Toen de regisseur riep dat het laatste nummer aangebroken was, was Jules nog lang niet van plan om te vertrekken. Die had tot twee uur door willen drummen." 

Jules Deelder met Wilfried de Jong en Deelder in De Doelen

De Jong kende Deelder al jaren, maar een vriend zou hij hem niet noemen. "We waren vriendelijk met elkaar, maar ik weet niet of Jules zo over mensen dacht. Hij was een vriendelijke solist die altijd wel voor iedereen klaar stond. Maar hij kon ook heel goed met zichzelf, zijn muziek en zijn teksten vinden." 

Hans Dulfer 

Saxofonist en vriend Hans Dulfer kende Deelder sinds de jaren zestig en hoorde gisteren pas dat Deelder ernstig ziek was. Uniek voor hem aldus Dulfer: "Hij voelde eigenlijk weinig beroerd." 

Vorige maand nog stonden Dulfer en Deelder samen op het podium ter gelegenheid van de 75-jarige verjaardag van de schrijver, dichter, muzikant en performer. "Het was een bijzondere avond die we met muzikanten zo aantrekkelijk mogelijk voor hem hebben proberen te maken." 

Deelder in De Doelen Rotterdam

Dulfer: "Het was precies goed voor hem. Hij kon als middelpunt de boel nog behoorlijk regelen, of in zijn geval: ontregelen." Deelder was een opvallende verschijning in Rotterdam waar hij ook bekend stond als de nachtburgemeester. Hij zat nooit om woorden verlegen. "Hij improviseerde in alles wat hij deed. Hij was snel en had altijd het beste antwoord klaar." 

Oog voor het excentrieke

Deelder stond bekend als nachtburgemeester van Rotterdam en als groot liefhebber van jazzmuziek. "Hij wist alles van jazz. Hij was jazz, eigenlijk", memoreert Dulfer. 

Dulfer en Deelder leerde elkaar in de jaren zestig kennen in Café Anna in Rotterdam. "We hebben altijd een goede band gehad." Een van de mooiste dingen aan zijn vriend Deelder vond Dulfer zijn oog voor het excentrieke. "Hij had respect voor mensen die deden wat anderen niet doen."

Deelder was 'een wereldgozer'

Jules Deelder was boven alles een dichter en een wereldgozer, dat zegt vriend Luc Zeebroek, beter bekend als kunstenaar Kamagurka, in De Nieuws BV. Deelder en Kamagurka traden samen op in theatervoorstellingen en vormden het duo Kamadeeldra.

"Het samen schrijven aan de toneelvoorstelling was geweldig", vertelt Kamagurka. Het is zijn mooiste herinnering aan hun vriendschap. "Dan zat Jules maar te rammen op die schrijfmachine. We hoefden elkaar niks uit te leggen. We waren soulmates." Deelder bleef regelmatig bij Kamagurka in Gent logeren. "De kinderen vonden dat ook geweldig. En als hij bij mij was, tekende hij ook. Hij inspireerde mij."

Jules Deelder was schrijver, dichter, muzikant, nachtburgemeester van Rotterdam en performer. "Wat hem het meest typeerde was zijn dichterschap", aldus Kamagurka. Maar ook vooral dat het een hele lieve man was. "Iemand met het hart op de juiste plek. Een wereldgozer."

Jules Deelder overleden

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1