appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

De PlayStation bestaat 25 jaar

ANP
dinsdag 3 december 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Vandaag 25 jaar geleden werd de PlayStation gelanceerd. De spelcomputer van Sony werd een enorm succes. Hoe heeft de PlayStation de (game-)wereld veranderd?

Bij Sony vieren ze vandaag dus de vijfentwintigste verjaardag van de PlayStation. Het was de eerste spelcomputer waarvan meer dan 100 miljoen exemplaren werden verkocht. Bij gamejournalist Jan Meijroos is de PlayStation niet meer weg te denken uit de woonkamer, voor games en andere media: "De PlayStation is tegelijk mijn mediaset. Ik kijk er ook Netflix op."

En dat laatste was gelijk een van de succesfactoren van Playstation toen deze in 1994 in Japan op de markt kwam, legt Meijroos uit. "Toen de PlayStation gelanceerd werd, was er een grote strijd gaande in Japan met nog twee andere grote spelers op de markt van spelcomputers: Nintendo en Sega."  

Sony zette de spelcomputer anders in de markt dan de concurrentie. "Dat deden ze met gekke reclames, een beetje eigenwijs." Daarnaast is de PlayStation meer dan een spelcomputer vertelt Meijroos. "Wat ze goed hebben gedaan is dat ze er volledige informatiedragers van hebben gemaakt." PlayStation kon naast spellen afspelen veel meer. Het was ook een dvd-speler. "Vaders konden dus thuis zeggen: het is ook een dvd- of Blu-ray speler. Dat hebben ze heel slim gedaan."  

Ook was het een publiek geheim dat je de computer kon chippen zodat je illegale games en films kon afspelen. "Iedereen verhandelde die dingen op het schoolplein en PlayStation ging door het dak." 

Luister hier het volledige item terug. Docent gameprogrammering van de HKU Aaron Oostdijk vertelt onder meer nog over de ontwikkeling van de entertainment games en de applied games voor in bijvoorbeeld de zorg.

Jan Meijroos en Aaron Oostdijk over het succes van de Playstation én van Nederland in de internation
 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1