appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

Toch ruimte voor vak Nederlands aan Vrije Universiteit

ANP
zaterdag 30 november 2019 | KRO-NCRV | Redactie De Taalstaat

In september werd de studie Nederlands aan de Vrije Universiteit afgeschaft. Nu blaast de universiteit het vak Nederlands toch weer nieuw leven in met de Multatuli-leerstoel voor Moderne Nederlandse Letterkunde, maakte de universiteit bekend in De Taalstaat.

Jacqueline Bel is aangesteld als hoogleraar om de leerstoel te bekleden. "Ik ben ontzettend blij en verrast met de benoeming." Decaan en VU-hoogleraar Michel ter Hark laat weten: "Een hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde is binnen de faculteit Geesteswetenschappen onmisbaar."

Met de leerstoel wordt ook een minor Schrijfacademie opgezet, met aandacht voor diversiteit en voor levende auteurs die ook nu – vaak geïnspireerd door Multatuli – geëngageerde literatuur schrijven. Volgens Bel is Multatuli onze grootste Nederlandse schrijver. "In zijn voetspoor is ook veel literatuur geschreven. Hij kan gezien worden als de godfather van de huidige Nederlandse literatuur"

De bacheloropleiding Nederlands werd eerder opgeheven omdat het een "verliesgevende operatie" was, aldus woordvoerder Wessel Agterhof. De studie had op dat moment vijf eerstejaarsstudenten en vijf medewerkers. Met de leerstoel krijgt Nederlands toch weer een plaats aan de universiteit, wat volgens Bel onmisbaar is. "Een universiteit waar geen Nederlands wordt gedoceerd is geen universiteit."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1