appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Waarom er zoveel ophef is over deze film met Samuel L. Jackson

AFP
vrijdag 22 november 2019 | NOS | Redactie

Vandaag zou de film The Banker in première gaan, maar op het allerlaatste moment blies producent Apple TV+ de vertoning af. "Apple wil zijn vingers hier niet aan branden", zegt Amerikadeskundige Carol Rock in NOS Met het Oog op Morgen.

Amerikakenner Carol Rock over de controverse rondom de film 'The Banker'

De film is gebaseerd op de levens van Bernard Garrett (gespeeld door Anthony Mackie) en Joe Morris (gespeeld door Samuel L. Jackson). De twee Afro-Amerikaanse zakenmannen willen in tijden van segregatie banken kopen om leningen te verstrekken aan andere Afro-Amerikanen.

"De film stond al op lijstjes voor awards als de Oscars, maar er is een hele grote smet ontstaan", weet Rock. De zoon van Garret, Bernard Garrett Jr, zou zijn halfzusjes jarenlang seksueel hebben misbruikt. "Hij is heel nauw betrokken geweest bij de productie en marketing van de film."

Kritiek op Hollywood

Ook hebben de zusjes, Cynthia en Sheila Garrett, kritiek op de manier waarop het verhaal is verfilmd. Ze komen helemaal niet voor in het verhaal, terwijl de gebeurtenissen zich wel in hun tijd afspelen. "Ze zeggen dat hun vader zich omdraait in zijn graf."

Cynthia en Sheila trekken hun kritiek breder door en stellen dat Hollywood zorgvuldiger zou moeten omgaan met het vertellen van waargebeurde verhalen. "Maar als je alles precies vertelt zoals het was, heb je vaak geen verhaal dat mensen willen zien."

White Savior Syndrome 

Het is niet de eerste keer dat films gebaseerd op waargebeurde verhalen een storm van kritiek over zich heen krijgen. Eerder leverden de films Green Book en Hidden Figures boze reacties op. En dat ging niet zozeer over welke feiten er in terugkwamen, maar wel over de manier waarop de personages werden neergezet. "Dat ging over White Savior Syndrome. Daarbij gaat het erom dat in het waargebeurde verhaal eigenlijk zwarte mensen de helden zijn, maar in de film een witte man als held wordt neergezet."

Rock snapt die kritiek, maar plaatst er wel een kanttekening bij. "Ik vind het nóg belangrijker dat de verhalen van dit soort mensen überhaupt worden verteld."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1