appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Zo komen we van onze zoutverslaving af

Calum Lewis
maandag 28 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

85 procent van de Nederlanders eet te veel zout met een hoge bloeddruk en mogelijke nierschade tot gevolg. Chef-kok Tim Golsteijn van sterrenrestaurant Bougainville in Amsterdam: "Specerijen zijn de oplossing."

Om ons te inspireren heeft de Nierstichting een aantal chef-koks tot ambassadeurs benoemd om ons te laten zien dat minder zout niet direct 'minder lekker' betekent. Golsteijn is één van de ambassadeurs die ons van onze zout-verslaving af moeten helpen. "Ik was verrast toen ze me vroegen", aldus de topkok die dit jaar een Michelinster kreeg. Ook leek het hem geen gemakkelijke missie. "We zijn zo gewend om veel zout te eten, dat het moeilijk is om het aan te pakken." 

Onwetendheid  

Maar het is geen onmogelijke missie en ook niet onbelangrijk. Bij 10 procent van de mensen leidt overmatig zoutgebruik uiteindelijk tot nierschade. Voor een gezond dieet mag je per dag 6 milligram zout binnenkrijgen, maar bijna iedereen zit daar overheen, zegt Golsteijn. "Het grootste gedeelte van onze zoutconsumptie hebben we niet door, want het zit verwerkt in de producten."

We zijn in Nederland veel meer verwerkte producten gaan eten de afgelopen jaren. "We zijn gehaast in Nederland. Snel na werk boodschappen doen en supermarkten spelen daar op in met kant en klare producten." 

Een kijkje in de keuken bij top-chef Tim Golsteijn

Pure smaken 

Volgens Golsteijn zijn we zo gewend aan zout, dat we de pure basissmaken van producten niet meer kennen. Meer kruiden en specerijen geeft eigenlijk veel meer smaak en andere smaakprofielen. "Als je géén zout toevoegt proef je veel meer. Wij hebben in het restaurant ook geen zout of peper meer op tafel staan." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1