Cultuur & Media
KRO-NCRV

Zo komen we van onze zoutverslaving af

foto: Calum Lewisfoto: Calum Lewis
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo komen we van onze zoutverslaving af

85 procent van de Nederlanders eet te veel zout met een hoge bloeddruk en mogelijke nierschade tot gevolg. Chef-kok Tim Golsteijn van sterrenrestaurant Bougainville in Amsterdam: "Specerijen zijn de oplossing."

Om ons te inspireren heeft de Nierstichting een aantal chef-koks tot ambassadeurs benoemd om ons te laten zien dat minder zout niet direct 'minder lekker' betekent. Golsteijn is één van de ambassadeurs die ons van onze zout-verslaving af moeten helpen. "Ik was verrast toen ze me vroegen", aldus de topkok die dit jaar een Michelinster kreeg. Ook leek het hem geen gemakkelijke missie. "We zijn zo gewend om veel zout te eten, dat het moeilijk is om het aan te pakken."

Onwetendheid

Maar het is geen onmogelijke missie en ook niet onbelangrijk. Bij 10 procent van de mensen leidt overmatig zoutgebruik uiteindelijk tot nierschade. Voor een gezond dieet mag je per dag 6 milligram zout binnenkrijgen, maar bijna iedereen zit daar overheen, zegt Golsteijn. "Het grootste gedeelte van onze zoutconsumptie hebben we niet door, want het zit verwerkt in de producten."

We zijn in Nederland veel meer verwerkte producten gaan eten de afgelopen jaren. "We zijn gehaast in Nederland. Snel na werk boodschappen doen en supermarkten spelen daar op in met kant en klare producten."

Pure smaken

Volgens Golsteijn zijn we zo gewend aan zout, dat we de pure basissmaken van producten niet meer kennen. Meer kruiden en specerijen geeft eigenlijk veel meer smaak en andere smaakprofielen. "Als je géén zout toevoegt proef je veel meer. Wij hebben in het restaurant ook geen zout of peper meer op tafel staan."

Ster advertentie
Ster advertentie