Cultuur & Media
KRO-NCRV

Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zit het ook alweer met de tussen-n?

foto: npo radio 1foto: npo radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zit het ook alweer met de tussen-n?

Nog 2 dagen tot het Groot Dictee der Nederlandse Taal! Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met de tussen-n?

Frits vraagt zich af, schrijf je 'flierefluiter'? Of 'flierenfluiter'?

Onze Taal geeft uitleg!

In veel samenstellingen en afleidingen gebruiken we een tussenklank: in bijvoorbeeld boeke(n)bon, panne(n)koek en wolke(n)loos is een uh-klank hoorbaar. Die klank wordt soms geschreven als een e en soms als en en wordt al lange tijd 'de tussen-n' genoemd. De officiële regel voor de tussen-n is: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel ruggengraat (rug heeft alleen het meervoud ruggen). Daarnaast is het bijvoorbeeld aktetas (zonder tussen-n), omdat naast het meervoud akten ook aktes voorkomt. Lees de uitgebreide regel op de website van Onze Taal.

De Zomerschool-uitzending van De Taalstaat stond op 29 juni 2019 in het teken van de tussen-n. Wanneer schrijf je die en wanneer juist niet? Klik hier om het oefen-dictee nogmaals te spelen.

Zomerschool Groot Dictee: de tussen-n, deel 1

Ster advertentie
Ster advertentie