appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Talkshow voor vrouwen terug van weggeweest

ANP
woensdag 16 oktober 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Met het nieuwe tv-programma Ladies Night lanceert Net5 een talkshow speciaal voor vrouwen. Tot nu toe blijkt dit type programma's niet een heel lang leven te hebben. Televisiemaker Marieke Rietkerk hoopt dat daar deze keer verandering in komt, vertelt ze in Radio EenVandaag.

Nederland is geen makkelijk land om een talkshow speciaal voor vrouwen van de grond te krijgen. Zowel de VARA als Net5 merkten dit, toen hun programma's Vrouw & Paard en De tafel van 5 in 2009 beiden binnen een jaar na de eerste uitzending weer van de buis werden gehaald. De dagelijkse talkshow De tafel van 5, met presentatrices Daphne Bunskoek en Katja Schuurman, maakte met 20 afleveringen zelfs de maand niet vol.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de stem van vrouwen

Tien jaar later jaar later komt Net5 met Ladies Night. Oud-eindredacteur Marieke Rietkerk van Vrouw & Paard is hier erg blij mee. Vrouwen laten volgens haar nog steeds niet voldoende hun stem horen in talkshows. Wel ziet ze een belangrijk verschil tussen de nieuwe talkshow en de show die zij maakte: "Onze talkshow was door vrouwen en niet alleen maar voor vrouwen, het was juist voor iedereen die geïnteresseerd was in de stem van vrouwen."

Ze vind het nog steeds jammer dat haar programma van de buis moest. Zo zegt ze: "Ik zag nog tal van mogelijkheden om het te ontwikkelen, maar de NPO niet." Ze is het overigens niet eens dat Vrouw en Paard mislukt zou zijn. Volgens haar lag het absoluut niet aan de populariteit van het programma. "In de 25 jaar dat ik televisie maak heb ik nog nooit een programma gehad waar zoveel reacties op kwamen van kijkers."

Streepje voor voor Westrik

Rietkerk ziet wel dat het klimaat voor een speciale vrouwen talkshow beter is dan tien jaar geleden. "Toen wij begonnen was een van de vragen, 'noem je jezelf feminist?'. Ik denk dat er nu veel meer jonge vrouwen zijn die daarop zeggen: natuurlijk!"

De oud-eindredacteur gaat in ieder geval kijken naar de nieuwe talkshow op Net5. Ze hoopt vooral een mooie mix te horen tussen groot nieuws en persoonlijke verhalen. "Die persoonlijke verhalen zeggen iets over hoe we in de maatschappij staan en dat is voor heel veel vrouwen leuk en goed om naar te kijken en dat geldt ook voor heel veel mannen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1