appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Aanslagpleger Halle geen heldenrol 'omdat hij het allemaal verprutste'

ANP
donderdag 10 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

In Halle in Oost-Duitsland was gisteren een aanslag op een synagoge met twee doden. De dader komt uit rechts-extremistische hoek en mikte op een gelikte 'aanslagvideo'. Hoe ver moeten media gaan in de berichtgeving en het tonen van de beelden gemaakt door terroristen? 

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Hasna el Maroudi
"Hij werd ontmythologiseerd omdat hij het allemaal verprutste", vindt hoofdredacteur Arno Kantelberg van Esquire. Deze aanslag is, net als die in Christchurch in Nieuw-Zeeland, gefilmd. Media zijn terughoudend in het tonen van de video. Kantelberg wil niet dat dit soort mensen een podium krijgen, maar denkt in dit geval dat de beelden ook ontnuchterend kunnen werken.

"Er zijn twee doden gevallen en dat is verschrikkelijk, maar hij had iets anders op het oog. Hij wilde een synagoge, moskee en plek met linkse activisten aanvallen." De beelden gaven wat Kantelberg betreft vooral weer dat de schutter uiterst onprofessioneel was. "Hij is echt onhandig, een kluns." 

Vertel het vanuit het slachtoffer

Schrijver Abdelkader Benali wil niet dat deze mensen een podium krijgen in de reguliere media. "Wat je ziet is dat dit soort eenmanscellen hun eigen terreurdaad ensceneren. De video's zien er steeds gelikter uit. Hij had zelfs een Wehrmacht-kostuum aan en wist precies welke hoek hij moest kiezen."

Volgens Benali wordt er door terroristen veel tijd en aandacht besteed aan het in beeld brengen van hun aanslag, omdat ze weten dat er daarna iets met hun beelden gebeurd. 

'Ik zal zijn naam niet noemen'

Journalist Hasna El Maroudi denkt dat media heel terughoudend moeten zijn. Zij was dan ook 'geschokt' dat ze zag dat Nieuwsuur een screenshot uit de video liet zien. De video zelf was niet te zien, maar men gaf wel een nauwgezette beschrijving van wat er te zien was in het filmpje. "Wat dat betreft volg ik het pad van Nieuw-Zeelandse premier die zegt: ik zal zijn naam niet eens noemen." 

De video werd live uitgezonden op Twitch. Dat is een videoplatform waar streams van games op worden uitgezonden. Het bedrijf Amazon, dat eigenaar is van de site, verwijderde de opnamen.

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Hasna el Maroudi

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1