appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Schoonzoon van Nancy Pelosi én tafelgast Jinek

ANP
donderdag 26 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Het nieuws over de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president, werd ook in de Nederlandse talkshows besproken. Bij Jinek was Michiel Vos te gast. Hij is Amerika-correspondent, maar óók de schoonzoon van Nancy Pelosi, die deze procedure is gestart. Kun je een onafhankelijke duider zijn terwijl je de schoonzoon bent van één van de hoofdpersonen?

Het Mediaforum met Klaske Tameling en Marc Chavannes

Pieter van Vollenhoven-probleem 

Marc Chavannes vindt van niet. "Het is zijn noodlot dat hij getrouwd is met de dochter van Pelosi", zegt de voormalig Amerika-correspondent. Hij noemt dit het 'Pieter van Vollenhoven-probleem'. "Van Vollenhoven had in de bloei van zijn leven ook veel meer dingen kunnen doen als hij niet de man van de prinses was geweest." 

Goede journalist 

Chavannes roemt Vos om zijn gedegen journalistiek en mooie verhalen, maar over deze zaak kan hij volgens hem niet meer optreden als onafhankelijke duider. Zelfs niet terwijl er voorafgaand aan het gesprek bij Jinek werd vermeld dat hij de schoonzoon van Pelosi is. "Als eindredacteur van Jinek vind ik dit een slecht idee." 

'Hoe dichterbij, hoe beter'  

Vos zelf zei desgevraagd tegen de redactie van Spraakmakers over de kwestie: "Hoe dichterbij je zit. Hoe beter je kunt duiden." De eindredacteur van Jinek verdedigt het besluit ook. "Michiel is de allerbeste duider over de Verenigde Straten die er is, juíst doordat hij niet veel afstand heeft. Hij blijft welkom. De kijkers zijn slim genoeg." 

Wat oud-minister Jet Bussemaker betreft, kunnen kijkers inderdaad zelf inschatten hoe ze de woorden van Vos in de talkshow van Jinek moeten interpreteren ná de disclaimer. Het is een praatprogramma, dat is wat haar betreft wat anders dan een gesprek met een correspondent. "Hij is een kundig journalist en het wordt er bij vermeld." 

Vos moet dit zelf niet willen

Klaske Tameling

"Onafhankelijkheid is als journalist je grootste goed", vindt journalist Klaske Tameling. Zij keek met enige verbazing naar Jinek en het optreden van Vos. "Aan tafel worden journalistieke gesprekken gevoerd en kritische vragen gesteld. Je kunt je vragen stellen bij de antwoorden die hij geeft en hoe onafhankelijk die zijn." 

Volgens Tameling kan Vos beter praten over de sfeer achter de schermen in de Amerikaanse politiek op het moment, dan als onafhankelijke duider op te treden. "Het gaat over zijn geloofwaardigheid." 

Bram Moszkowicz 

Tameling, coördinator crossmedia bij BNNVARA, haalt aan dat Eva Jinek zelf ooit misgreep op een baan als presentator om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Jinek werd géén presentator van Nieuwsuur door haar toenmalige relatie met strafadvocaat Bram Moszkowicz. "Het gaat om je onafhankelijkheid. Je moet de schijn niet tegen willen hebben. Als we daar aan gaan tornen, dan tornen we aan het vertrouwen in de journalistiek." 

Jort Kelder

Niet alleen in het geval van Vos stoort Chavannes zich aan deze (on)geloofwaardigheid. "Elke keer als er een foto van Jort Kelder op vakantie met premier Mark Rutte verschijnt, vind ik hem minder geschikt als presentator van Buitenhof."  

Het Mediaforum met Klaske Tameling en Marc Chavannes

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1