Cultuur & Media
KRO-NCRV

Vertrek Eva Jinek: 'Ik zou op mijn knieën vallen voor Pauw'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrek Eva Jinek: 'Ik zou op mijn knieën vallen voor Pauw'

Met het vertrek van Eva Jinek naar RTL rijst de vraag wie de talkshowkoningin gaat opvolgen. Televisiekenner Angela de Jong heeft voor de lange termijn géén idee. "Ik zou als ik de NPO was op de korte termijn op mijn knieën vallen voor Jeroen Pauw of hij die drie maanden wil overnemen", zegt ze in Spraakmakers.

Als dat zou gebeuren dan zou 'leraar' Jeroen Pauw tegenover zijn protegé Eva Jinek geprogrammeerd worden. "Dat zou voor mij de hel zijn. Dan moet ik kiezen!", zegt De Jong.

Risico Eva

De Jong was – ondanks eerdere geluiden dat Jinek zou vertrekken – toch verrast. "Na Twan Huys had ik gedacht dat de motivatie om te gaan laag zou zijn." Jinek neemt ook wel een risico door te gaan, zegt de tv-recensent van het AD. "Of het een slimme stap is zal zich nog moeten uitwijzen. Ze wordt er financieel wel veel wijzer van."

Stoere stap

Wél noemt De Jong het een stoere stap. "Je kan denken: Twan Huys is gesneuveld, ik ga dat voorbeeld niet achterna. Of je kan de ambitie hebben om het beter te doen."

‘So be it’

De Jong noemt het vertrek een 'mokerslag voor de NPO', maar de hoofdredacteur van Omroep Human, Marc Josten, ziet het minder zwaar in. "De NPO heeft als functie programma’s te maken die de commerciële omroepen niet maken. Als de commerciële dit net zo graag doen: so be it."

Geld of idealisme

Jinek gaat bij RTL vier of vijf keer meer verdienen dan bij de NPO. "Als de commerciële bereid zijn om het programma te kopen en de presentator is bereid om zich te laten wegkopen, dan is deze verschuiving prima." Josten denkt dat iedereen het recht heeft om meer te willen verdienen, maar hij vraagt zich af of deze gedachtegang helemaal bij de NPO past. "Het zou mijn keuze niet zijn."

Volgens Josten is werken voor de publieke omroep in zekere zin ook idealistisch. "Ik hoop dat er ook in deze moderne tijd mensen zijn die – niet voor het geld, maar voor de idealen – naar de NPO blijven komen.

Het Mediaforum met Angela de Jong en Marc Josten

Ster advertentie
Ster advertentie