Cultuur & Media
NTR

Rapper Sticks: 'Je leidt je leven of je leeft je lijden'

foto: Rapper Sticksfoto: Rapper Sticks
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapper Sticks: 'Je leidt je leven of je leeft je lijden'

Junte Uiterwijk, beter bekend als rapper Sticks, heeft nieuwe muziek die niet op Spotify, YouTube, plaat of vinyl uitkomt, maar exclusief voor vier maanden te ervaren is in de expositie Onrust in Museum de Fundatie in Zwolle. De expositie is een combinatie van audiovisuele installaties, teksten, muziek en projectie. De rapper is te gast in Kunststof.

{podcast audio="115417" caption="Sticks, rapper" }

Onrust

Waarom onrust? Sticks: "Omdat ik die onrust ervaar. Nu niet meer zo, want het is mooi geparkeerd in het museum. Dat heeft me ook daadwerkelijk rust gegeven." Al komt de rapper op het eerste gezicht niet onrustig over. "Je weet nooit wat er in iemands hoofd gebeurt. Die onrust zit in je hoofd. Ik probeer een beetje bevriend te zijn met de stemmen in je hoofd die die stemming maken."

Quote

Als je iets wilt bereiken, moet je er alles voor geven

Sticks

"Ik ben heel gedreven", vervolgt Sticks. "Dat is altijd zo geweest. Ik lees er ook veel over. Ik laat er ook veel voor. Dat maakt niet je altijd even sympathiek, maar wel doeltreffend. Als je topsporter bent moet je ook alles ervoor geven. Ik zie dit niet anders. Als je iets wilt bereiken, moet je er alles voor geven."

De rapper neemt de vrijheid om nooit twee passende rijmwoorden te vinden. "Het leuke is om dingen op elkaar te laten rijmen die niet rijmen. Ik hou van de Nederlandse taal. Mijn moeder was lerares Nederlands, dus ik ben heel erg met taal opgevoed. Je krijgt wel een breed vocabulaire mee."

Je leidt je leven of je leeft je lijden

Sticks kent zelf geen onbevangen ervaring van het ouderschap. Allebei zijn dochters hebben in hun eerste levensjaar moeten vechten voor hun leven. "Het zorgt dat met je neus op de feiten gedrukt wordt. Je bent in dat soort gevallen compleet machteloos."

"Dat kan je heel erg verlammen of bevrijden. Verlammen omdat je er angstig van kunt worden. Bevrijden als je beseft dat je het leven toch niet in de hand hebt, dus dat overal angstig voor zijn geen zin heeft. Je weet toch nooit wat er gaat gebeuren. Ik leid mijn leven, ik ga niet mijn leven lijden."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie