appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Eindelijk: Downton Abbey de film

Universal
donderdag 5 september 2019 | EO | Nicole de Jong

De serie Downton Abbey hield jarenlang miljoenen mensen aan de buis gekluisterd. Na een lange stilte rondom het wel en wee van de adellijke familie Crawley en hun personeel komt er voor de fans een eind aan het wachten: 12 september komt de film van Downton Abbey uit. 

Downton Abbey

Hieke Jippes, Journalist en voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk, heeft de film al kunnen zien. "Een recensent schreef heel terecht: als je van de serie hebt genoten alsof het een 'tea with a biscuit' was, dan voelt de film aan als 'creamtea at the Savoy'. Het huis Downton Abbey speelt weer de hoofdrol en de crème de la crème van de Britse acteurs als Maggie Smith, Hugh Bonneville en Penelope Wilton stellen absoluut niet teleur." 

In de film is iedereen in rep en roer omdat de koning en koningin op bezoek komen. "Het draaide in Downton Abbey altijd al om de verschillende rangen en standen, en dat je vooral je plaats moet kennen, upstairs en downstairs. Maar nu de royals op bezoek komen wordt dat nog veel meer versterkt", aldus Jippes.

Beleefd beledigen

Als geen ander weet Jippes hoe belangrijk die rangen en standen nog steeds zijn. "Britten kunnen als geen ander je op een dodelijk beleefde manier tot op het bot beledigen."

In de film zie je het terug bij Maggie Smith die als grootmoeder Crawley op een nietsontziende manier Downton Abbey beschermd, maar op het oog altijd beleefd blijft. Zoals wanneer ze door haar zoon gevraagd wordt om te stoppen met ruziën: "I don’t argue, I explain."

Sociale ladder

Ver voordat ze correspondent was, werkte Jippes als au pair voor een chique familie in Oxford. Daar liet de vrouw des huizes haar goed voelen dat ze flink wat lager op de sociale ladder stond. Ze zag haar vooral als goedkope dienstmeid die ze, ook al was er een stofzuiger in huis, prima op haar knieën met een stoffer en blik meters hoogpolig tapijt kon laten schoffelen.

Ook het zorgen voor de kinderen viel tegen: "Ik liep met luiers vol poep door de gang, die ik dan moest uitwassen in het bad met koud water. Daarna moest ik het bad schoonmaken. Dat deed ik met een spons waar mevrouw later haar gezicht mee waste. Dat heb ik haar natuurlijk nooit verteld."

Heimwee naar vervlogen tijden

Superfan Elsa van Hermon kijkt uit naar de film. Zij bezocht Highclere Castle, zoals het landgoed Downton Abbey in het echt heet, en gaat sindsdien ieder jaar op vakantie naar dit soort kastelen. "Het gaat me om de tijd waarin het speelt. Het is een soort heimwee naar een tijd die ik niet meegemaakt heb. De kostuums van de rijke mensen, maar ook hoe de werkmensen leefden. Toen ik de trailer zag was ik gerustgesteld, alle bekende gezichten zitten erin."

De film Downton Abbey is vanaf 12 september te zien in bioscopen in heel Nederland.

Luister het hele gesprek in Langs de Lijn en Omstreken hier terug: 

Downton Abbey de film

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1