appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Marco Kroon moet een toontje lager zingen'

ANP
donderdag 22 augustus 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Flinke kritiek van Marco Kroon op de pers. Kroon zei tegen Villamedia dat hij vindt dat de Nederlandse pers te eenzijdig over hem bericht. Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen denkt dat Kroon beter naar zichzelf kan kijken dan naar de media te wijzen. "Hij moet echt een toontje lager zingen." 

Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Margo Smit

Sinds majoor Marco Kroon in 2009 werd onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, raakte de oorlogsheld geregeld in opspraak. Hij is ook een keer veroordeeld. De media nemen alles van elkaar over, zegt Kroon en het was iedere keer weer 'copy-paste' in de pers. Daarnaast vindt Kroon dat hij 'alleen maar negatief wordt weggezet'. Journalisten moeten volgens hem beseffen dat er ook een andere kant van de medaille is. 

Held 

De beelden van Kroon, die door de toenmalige koningin Beatrix de hoogste onderscheiding kreeg opgespeld, kan Ockhuysen zich nog goed herinneren. "We hebben hier te maken met een held. Ik kan het niet genoeg benadrukken; deze oorlogshelden doen heel belangrijk werk en dat moeten we eren."

In het geval van Kroon is deze roem hem te zwaar geworden, denkt de hoofdredacteur. "Hij is nogal vaak uit de bocht gevlogen."

Vergrootglas 

Volgens Ockhuysen ligt Kroon onder een vergrootglas, of hij het nou leuk vindt of niet. "Het is alsof hij naakt op een plein gaat staan en het dan flauw vindt dat er mensen naar hem kijken." Ockhuysen vindt dat Kroon zich bewuster moet zijn van de aandacht die hij als held krijgt en dan kun je beter niet staan wildplassen of kopstoten uitdelen. "Hij roept het over zich af. Het is gewoon ontzettend dom wat hij doet." 

'Tragische held' 

De ombudsman van de NPO Margo Smit, vraagt zich af of mensen zoals Kroon niet beter begeleid moeten worden vanuit Defensie. "Het lijkt me toch dat je héél zuinig bent op deze mensen. We begeleiden zelfs de winnaar van de postcodeloterij-prijs." Kroon is volgens haar een held, maar dan wel een tragische. "Dat klinkt mooi voor een roman." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1