appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Hoe Dr. Ruth seks naar de huiskamers van preuts Amerika bracht

AFP
dinsdag 13 augustus 2019 | NOS | Redactie

Ze is klein, giechelt graag en praat ontwapenend open over seks. Dr. Ruth is in Amerika al jaren een begrip. Aankomende donderdag gaat een documentaire over haar in première. "Mooi dat je Dr. Ruth daarin uitleg ziet geven dat seks voor haar vooral staat voor contact maken en naar elkaar luisteren", zegt collega en seksuoloog Yuri Ohlrichs van Rutgers Stichting.

Seksuoloog Yuri Ohlrichs over Dr. Ruth

In het preutse Amerika van de jaren 80 was Dr. Ruth een van de eerste vrouwen die open in de media over seksualiteit praatte. Ze werd bekend door tv, maar begon op de radio. "Ze heeft een prettige stem en giechelt wat af in de uitzending. Dat is gewoon fijn. Op die manier bracht ze gesprekken over seks gewoon thuis in de huiskamers op een begrijpelijke manier. Dat is haar kracht."

Inmiddels is ze 91 jaar, maar nog even direct. Een paar jaar geleden ontmoette Ohlrichs haar. "Ik moest bijna op mijn knieën gaan zitten om haar te verstaan, maar ze is heel toegankelijk en stelt je direct op je gemak."

Basis voor fijne seks 

Ohlirchs omschrijft Dr. Ruth, die voluit Ruth Westheimer heet, als laagdrempelig, normaliserend, lichtvoetig en humoristisch. Vooral die normaliserende eigenschap is belangrijk volgens Ohlrichs. "Seks is natuurlijk een privé-onderwerp, maar ik merk dat mensen overal ter wereld met dezelfde vragen zitten. Alleen ze benaderen het op een andere manier. Als je dat benoemt, stelt het veel mensen gerust en kan je dingen best wel makkelijk oplossen." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1