appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kan een actrice een naaktscène weigeren?

ANP
woensdag 7 augustus 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

In de film- en televisiewereld is het weigeren van naaktscènes nog altijd taboe, schrijft actrice Florence van de Haar vandaag in de Volkskrant. In Dit is de Dag bespreekt ze de reacties op actrices die moeite hebben met naaktscènes. "Wie zijn jullie om te bepalen wat preuts is en hoe naakt je moet?"

Florence van de Haar

Van de Haar spreekt uit enkele eigen ervaringen, bijvoorbeeld tijdens haar opleiding waar ze het vak 'functioneel naakt' moest volgen. "Ik moest een scène spelen waar ik een seksueel hoogtepunt moest bereiken. Dat moest dan zonder kleding, maar ik wil dat gewoon niet doen."

Ze was de enige die weigerde om de scène te spelen. "Ik heb het vak niet gehaald. Ik kreeg geen goede evaluatie. De docent vond dat het wel nodig was."

Geen naakt, geen carrière?

Maar heeft de weigering van seksscènes invloed op de verloop van haar carrière? "Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik kan alleen zeggen dat ik afgelopen jaar drie of vier keer gebeld ben voor een bijrolletje zonder tekst, maar wel met een seksuele handeling of iets met weinig bedekking in beeld, maar dat heb ik niet gedaan."

Van de Haar verwijst ook naar steractrice Carice van Houten die ook met gemengde gevoelens terugkijkt op haar naaktscènes sinds ze moeder is geworden. Van Houten heeft daar 'zoveel gezeik' meegehad, volgens Van de Haar. Het ergert haar vooral dat de keuze om naakt te acteren vooral bij anderen ligt, en niet bij actrices zelf. "Het ligt altijd bij de docent, dan bij scenarioschrijvers en dan bij de regisseur. Wie zijn jullie om te bepalen wat preuts is of hoe naakt je moet?" 

Luister hier het hele gesprek terug:

Florence van de Haar over 'functioneel naakt'

Opleiding wil niet reageren

De redactie heeft contact gezocht met de opleiding van Florence van de Haar. Helaas wilde niemand van de opleiding reageren op haar verhaal.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1