appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nicolaas Veul: 'Pisnicht: the movie is geen aanklacht tegen humor'

Nicolaas Veul
donderdag 1 augustus 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

In de nieuwe documentaire Pisnicht: The Movie onderzoekt Nicolaas Veul de impact van woorden als 'flikker' of 'pisnicht' op homo's. Hoe tolerant is Nederland eigenlijk op het gebied van homoseksualiteit? Die vraag bespreekt Veul in Kunststof.

Nicolaas Veul over de toleranie op het gebied van homoseksualiteit

Geen aanklacht tegen humor

Met zijn persoonlijke film reageert Veul op Youp van ’t Hek, Johan Derksen en al die anderen die homograppen en -scheldwoorden verdedigen. Wat is het effect van homograppen en -scheldwoorden? En wat bedoelen mensen die ze bezigen er nou echt mee?

"Mijn film is geen aanklacht tegen humor. Het is een persoonlijke film en een statement. Mijn statement is niet dat grappen niet meer mogen. Het gaat erom dat ik zeg: 'jongens, deze woorden en het continu herhalen van deze stereotypen staat niet los van de maatschappij'."

"Het gebeurt op scholen, op voetbalvelden en op straat en het legitimeert elkaar. Daar is een cultuur waarin de homo nog te vaak wordt gezien als minder. Die rekening wordt gepresenteerd aan de jongsten die aan het worstelen zijn. Dát is de boodschap."

Opgroeien als homo in een heteromaatschappij is gewoon best wel kwetsbaar.

Nicolaas Veul

Sommige cabaretiers stellen dat mensen te snel of graag gekwetst zijn. Veul: "Ik ben helemaal niet graag gekwetst, ik ben niet door een grap van een cabaretier gekwetst, dat is helemaal niet het punt. Ik zou alleen geen knip voor de neus waard zijn als ik als homo niet zou zeggen, 'jongens, dit doet wat!'. Het betekent niet dat je geen grappen mag maken."

"Het mag je raken en het is ook belangrijk om te zeggen dat het je heeft geraakt. Het lijkt vaak het sterkste antwoord om te zeggen dat het niets doet. Opgroeien als homo in een heteromaatschappij is gewoon best wel kwetsbaar. Niet voor iedereen, maar voor veel te veel wel."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1