appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Hoe ziet de toekomst van de Publieke Omroep eruit?

NPO
woensdag 26 juni 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Onlangs verscheen de brief van minister Slob met de toekomstvisie voor het publieke omroepbestel. Een toekomst met een deel reclamevrije zendtijd, met ruimte voor de regionale omroep op NPO3 en met meer flexibele programmering ook via andere kanalen. Wat betekenen deze plannen? In Kunststof een gesprek over de consequenties van deze nieuwe koers.

De toekomst van de publieke omroep

Reacties op de brief van Arie Slob

Arjen Lock, directeur van de EO begint: "Wat ik goed vind aan de brief is dat er een moderne visie in doorklinkt over hoe je naar content kijkt. We komen uit een periode van het programmeermodel en het lineair programmeren. Het is echt nodig, dat delen alle omroepen, dat we veel meer online gaan programmeren. Er moet meer ruimte komen om publiek op nieuwe manieren te bereiken."

De bezuinigingen op de regionale omroepen, daar ben ik nog van aan het bijkomen

Monique Schoonen

Willemijn Francissen is directeur NTR: "Je ziet een brief waar iets staat over het geheel, maar wij als NTR worden er ook vrij expliciet in genoemd.Ten eerst valt me op dat de NTR wordt gevraagd om te onderzoeken of we op bestuurlijk niveau kunnen samenwerken met de NOS. En het tweede is, wat voor mij betreft veel dringender is, dat wij moeten kijken naar het programmapakket van de NTR. De NTR zou scherper gepositioneerd moeten worden."

De mensen over wie het gaat zijn niet vertegenwoordigd

Ton F. Van Dijk

Monique Schoonen is directeur Omroep Zeeland: "De minister wil een sterke Publieke Omroep, toekomstbestendig. Vervolgens heeft hij het over soberder en dat staat voor mij gelijk aan bezuinigingen. De bezuinigingen op de regionale omroepen, daar ben ik nog van aan het bijkomen, dat ontwricht eigenlijk je hele organisatie. Ik snap eigenlijk niet goed dat als je de Publieke Omroep heel belangrijk vindt, de politiek niet tot een visie kan komen, omdat de discussie steeds langs de band van financiƫn wordt gevoerd.

"Ons bestel is georganiseerd op basis van omroepverenigingen", reageert Ton F. van Dijk, columnist bij HP De Tijd. "Maar de mensen over wie het gaat zijn niet vertegenwoordigd, bijvoorbeeld culturele moslims. Die zouden zelf een omroepvereniging moeten hebben. Er wordt wel over hen gepraat, maar zij zitten niet aan tafel."

Kunststof

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1