appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Baudet maakt een politiek statement, maar verschuilt zich achter zijn essay'

ANP
dinsdag 21 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Er is veel ophef over een essay van Thierry Baudet. Vanmorgen in Goedemorgen Nederland zei hij dat het essay meer een recensie is van het werk van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Volgens Ward Wijndelts van Vrij Nederland klopt dat niet: "Hij maakt in het essay een politiek statement en verschuilt zich achter het essay".

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Joost Oranje

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje vindt ook dat Baudet zich niet kan verschuilen achter het argument dat zijn essay meer een recensie is en niet zijn visie. "Dat kun je niet tussen twee muren zetten op het moment dat je de leider bent van de grootste partij van Nederland." 

Baudet neemt volgens Oranje in zijn essay stelling over belangrijke thema’s als euthanasie en abortus. Het is volgens de hoofdredacteur normaal dat hij hier kritische vragen over krijgt. "Elke andere politicus die een essay schrijft over politiek gevoelige thema’s, zou hier vragen over krijgen."

Bij Goedemorgen Nederland kreeg hij die vragen dan ook. Volgens Oranje is het interessant hoe Baudet zijn ideeën wil gaan vertalen naar concrete politiek. "Politiek is meer dan alleen essays schrijven, maar vooral hoe je van die ideeën beleid en wetten maakt." 

Debat 

Baudet maakt volgens Oranje snel de sprong naar hoe er met het debat omgegaan wordt. Volgens de politicus zijn de marges in Nederland om het ergens over te kunnen hebben, smal. Het frappante is volgens Oranje dat Baudet en zijn aanhangers precies doen wat ze het debat zelf verwijten: zwart/wit reageren.

"Lijsttrekker Epping zeg in Goedemorgen Nederland met droge ogen dat er allemaal onzinreacties binnenkomen, vooral van de NPO. Dit terwijl het eerste bericht over Baudets essay van NU.nl kwam. Dat is ook het vervuilen van het debat." Oranje noemt de ideeën van Baudet relevant voor het debat, máár "voer het debat dan ook!". 

Hij slaat Houellebecq plat en vervolgens zegt hij: ze slaan mij plat

Ward Wijndelts

Ironie 

Vrij Nederland-hoofdredacteur Wijndelts denkt dat er wél een breed debat gevoerd kan worden in Nederland. "Baudet is hier actief bezig te provoceren en speelt dan de vermoorde onschuld." Wijndelts ziet er ook wel een bepaalde ironie in. "Baudet destilleert uit de literatuur van Houellebecq een eendimensionaal idee. Hij slaat Houellebecq plat en vervolgens zegt hij: ze slaan mij plat."Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Joost Oranje

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1