appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Matthijs van Nieuwkerk bij College Tour: 'Hij is zijn overbetaalde salaris dubbel en dwars waard'

ANP
maandag 20 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Zondag presenteerde Matthijs van Nieuwkerk voor het eerste College Tour. Het NTR-programma werd jarenlang door Twan Huys werd gepresenteerd. "Het was van grote klasse", zegt Arno Kantelberg in Spraakmakers. "Hij maakt zijn - volgens velen - overbetaalde salaris dubbel en dwars waard."  

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Elske Schouten

College Tour wordt gepresenteerd vanuit een zaal vol studenten die volgens Kantelberg vaak ook fan zijn van de gast. "Vaak tegen het groupie-achtige aan." Bij Huys kwamen deze gasten in een warm bad terecht. "Twan Huys was meer de boodschapper, Van Nieuwkerk maakt er meer een personality show van." 

Ook journalistiek was Van Nieuwkerk zondagavond op zijn best volgens Kantelberg. De eerste uitzending van dit seizoen was strafpleiter Bénédicte Ficq te gast. "Matthijs liet meester Ficq niet overal mee wegkomen." Ficq gaf in de uitzending advies aan strafpleiters in spe over hoe ze om kunnen gaan met de media. Haar advies: "Praat vooral niet met RTL Boulevard." Waarop Van Nieuwkerk antwoordde: "Waarom niet? Het is toch geen NSB?" 

Journalistiek als tegenstander 

Kantelberg vond dat de advocaat heel ver ging in het presenteren van de journalistiek als de tegenstander. Ze was bijna instrumenteel in advies, zegt Kantelberg. "Ze zegt dat er in geknipt wordt en dan je niet met RTL Boulevard moet praten."

Ficq vertelt in College Tour dat je als advocaat goed moet afwegen of een media-optreden in het belang van je cliënt is. De adjunct-hoofdredacteur van NRC, Elke Schouten, vond het juist verhelderend om het standpunt van de strafpleiter te horen. "Ik vind het volkomen terecht dat ze dat zei." Volgens Schouten zou iedere journalist zich op zijn of haar beurt ook moeten afvragen waarom een advocaat met jou praat. "Iedere advocaat zit daar voor zijn cliënt en daarom moet je heel goed weten waarom hij/zij met jou praat. Je moet niet doen alsof een advocaat een onafhankelijke waarnemer is." 

Zondag 26 mei zit cabaretier Peter Pannekoek in College Tour. 

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Elske Schouten

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1