appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven
STER Advertentie

De Meurders-methode werkt!

ANP
woensdag 15 mei 2019 | BNNVARA | Wim van Klaveren Twitter
Afbeelding

Een vroege dinsdagmorgen, ergens in 1983. Ik lig nog in bed, zoals altijd met de radio aan, standaard op 3: Gesodemeurders. Felix Meurders kondigt een nieuwe plaat aan, die ik nog nooit gehoord heb. Zeven (!) minuten later, na een heerlijke pianosolo, zit ik klaarwakker rechtop. Wát een geweldig nummer. En dat hoor ik Felix ook zeggen: "Wát een geweldig nummer!". 

En dan doet hij iets wat niemand anders ooit doet, en wat hem tot zo'n unieke radiomaker bestempelt. Hij zegt: "Wát een geweldig nummer, kom op, we draaien hem nog een keertje". En doet dat ook gewoon. Een uur later zit ik op de fiets naar de platenzaak, om Uncertain Smile van The The te gaan kopen. Dankzij Felix Meurders.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onwaarschijnlijk vakmanschap

Zo'n tien jaar later ben ik samensteller van Spijkers met Koppen, en zit ik elke zaterdagmorgen in café Zeezicht in Utrecht om het draaiboek door te nemen met Felix. Samenwerken met een van je eigen jeugdhelden is even wennen, maar het kost niet veel tijd om te ontdekken dat Felix in het echt aardig is, en coöperatief, maar vooral wat een onwaarschijnlijk vakmanschap hij in zich bergt.

Felix is meer vergeten over radio dan een normaal mens in een leven kan leren. Of nee, dat klopt niet, het is beter: hij is helemaal niks vergeten. Hij weet alles van het vak, loopt voorop als er nieuwe technieken worden ingevoerd, hij kan improviseren, is kritisch op inhoud, altijd in voor een experiment of een grap en niemand praat zo perfect tegen de STER aan als hij (en als dat een keertje niet lukt is er niemand die zich daar zo gewiekst weer uit weet te kletsen).

De Rock 'n' Roll Methode, Paviljoen Drie, De Meurders Methode, de Nationale top 30, Langs de Lijn, Radio Tour de France, Zoekplaatje, Gesodemeurders, In de Rooie Haan, Spijkers met Koppen, de Edities, De Gids FM, De Nieuws BV. Zo maar een greep uit de radiotitels die hij presenteerde. Het boek over de carrière van Felix Meurders op radio en televisie moet nog geschreven worden.

Een halve eeuw op de zender

De radio bestaat dit jaar een eeuw, en meer dan de helft van die tijd was Felix ergens op zender. Een presentator die uitgaat van zijn eigen enthousiasme, en niet van de directieven van zendermanagers of muziekpolitie. Die een plaat twee keer achter elkaar draait, omdat hij hem mooi vindt. En daarmee bij luisteraars dezelfde passie opwekt die hem heeft aangeraakt.

Dat hij nu de ere-Zilveren Reissmicrofoon mag ontvangen is eigenlijk maar een klein kroontje op zo'n monumentale prestatie. Maar zelden of nooit was die bekroning meer op zijn plaats.

Wim van Klaveren werkt bij De Nieuws BV.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1