appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Perfectie in de kunst? Niets is het 'perfecte plaatje'

Wiki Commons
maandag 22 april 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

In de kunst is perfectie iets waar iedereen op een bepaalde manier naar streeft. Bestaat er zoiets als een perfect kunstwerk? En aan welke eisen zou dat dan moeten voldoen? In een speciale uitzending van De Nieuws BV over de druk van perfectie gaan operazangeres Wiebke Göetjes, directeur van museum 'De Fundatie' Ralph Keuning en fotografe Sabine Metz met elkaar op zoektocht.

De zucht naar perfectie in de kunst

Als fotografe is Sabine Metz op zoek naar de perfecte foto met het perfecte model maar, "wel vanuit mijn eigen parameters. Het is zo subjectief, perfectie, dat je nooit kan zeggen 'dit is een perfect plaatje', want iemand anders vindt daar weer iets heel anders van. Het ligt aan de boodschap die je wil vertellen, wat daarvoor een perfecte uitvoering is of wat daarvoor het perfecte model is."

Techniek en bezieling

In de zang is het ook een kunst om een balans te vinden in technische perfectie en de bezieling. Dat wil zeggen, het kan technisch perfect zijn maar zonder bezieling is het een lege huls, legt operazangeres Göetjes uit. En als die twee delen bij elkaar komen: "Dan lijkt het alsof jij van de wereld houdt en de hele wereld houdt van jou. Het voelt alsof je een wordt met de universe. En misschien dat daar dan constant naar wordt gestreefd."

Göetjes: "Maar het moment dat je het waarneemt, is het weg. En die toestand bereik je niet heel vaak. Het is niet van ik ga er staan en ernaar streven. Het is bijna een soort cadeautje dat je krijgt als de ingrediënten goed zijn. Dus ook van buitenaf, van de dirigent is meewerkend, je hebt goed geslapen, je bent gezond. En je moet het doen op het topje van je kunnen, en dan in een goede zaal, dan kan je het bereiken."

'Perfectie is doodsaai'

Volgens Keuning is perfectie "doodsaai. Het is het goddelijke, het volmaakte, en je moet er toch niet aan denken dat je dat bereikt? Maar, een kunstenaar is een aparte soort mens. Een kunstenaar kan perfectie maken. Ik kan dat het beste uitleggen aan de hand van Pablo Picasso. 'Schilderen zoals Picasso' is de absolute stempel van perfectie. Maar kijk eens naar zijn schilderijen: die zijn uitermate tegendraads."

Maar het wordt omver geworpen op het moment dat we daar zin in hebben.

Ralph Keuning

Ondanks dat volgens Keuning de kunstenaar perfectie maakt, waren er ook genoeg kunstenaars opzoek naar perfectie. In de gulden snede bijvoorbeeld. Keuning: "Er wordt altijd iets tot perfectie geordonneerd en dat houdt millennia. Maar het wordt omver geworpen op het moment dat we daar zin in hebben."

De zucht naar perfectie in de kunst

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1