appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Grootste hit Van Dik Hout stond 'heel snel' op papier

ANP
zaterdag 20 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie De Taalstaat

Het nummer Stil in Mij betekende de doorbraak voor Van Dik Hout. De band, opgericht in Den Helder, bestaat inmiddels vijfentwintig jaar. Hoog tijd om eens terug te blikken met zanger Martin Buitenhuis. Wat blijkt? De grootste hit uit eigen koker stond binnen de kortste keren op papier.

Zanger Martin Buitenhuis van Van Dik Hout over het 25-jarig jubileum

"Toen ik er echt voor ging zitten, was het zo af", zegt Martin Buitenhuis over Stil in Mij. "Kom bij me zitten, sla je arm om me heen en houd me stevig vast", zingt Buitenhuis aan het begin van het nummer. De inmiddels 50-jarige zanger vindt het de mooiste zin van het lied. "Je weet meteen waar het over gaat. Eigenlijk is het nummer al gezongen in de eerste zin."

Spits Nederlands elftal

Dat hij iets zou gaan doen met muziek, had Buitenhuis niet verwacht. Als kind had hij helemaal geen ambities om zanger te worden. "Zoals heel veel jongens in de straat wilde ik de spits van het Nederlands elftal worden." Het liep anders. Met drie schoolvrienden begon hij op de middelbare school de band die uiteindelijk Van Dik Hout zou gaan heten. 

Het is onvoorstelbaar hoeveel betekenissen er zijn gevonden in dat simpele zinnetje

Martin Buitenhuis

Het titelloze debuutalbum van de vijfkoppige band verscheen in 1994 en het nummer Stil in Mij werd uiteindelijk een klassieker. De uitdrukking heeft zelfs een plek bemachtigd in de Dikke Van Dale. "Dat verraste mij wel enorm", zegt Buitenhuis hierover. 

Onvoorstelbaar

Ondanks dat het nummer inmiddels al vijfentwintig jaar oud is, brengt het nog steeds wat teweeg, weet Buitenhuis. Mensen weten de band te vinden met mailtjes en brieven. "Het is onvoorstelbaar hoeveel betekenissen er zijn gevonden in dat simpele zinnetje. Dat respecteer ik ook, want dat vind ik eigenlijk het mooiste van het verhaal", zegt de zanger.

"Op het moment dat je een lied de wereld in gooit, is het niet meer helemaal van jou. Dan is het voor en van iedereen. En geeft iedereen zijn betekenis en lading eraan. Voor mij was het destijds de verwondering van hoe je iets heel moois kunt hebben in de wereld."

Zanger Martin Buitenhuis van Van Dik Hout over het 25-jarig jubileum

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1