appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Hoofdredacteur Telegraaf over Yvon Jaspers: 'Inhaligheid heeft het gewonnen van gezond verstand'

ANP
dinsdag 16 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"Ik denk dat we gewoon moeten concluderen dat inhaligheid het heeft gewonnen van gezond verstand." Dat zegt Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen in reactie op het optreden van Yvon Jaspers bij Pauw gisterenavond. 

Het Mediaforum met Paul van Gessel en Paul Jansen

De Boer zoekt Vrouw-presentator blikte gisteren in de talkshow terug op de periode dat haar werkzaamheden voor ForFarmers onder de loep werden genomen. In september vorig jaar rezen vragen over de nevenfunctie van Jaspers bij het veevoerbedrijf in combinatie met haar werkzaamheden voor programma’s van de KRO-NCRV.

"Er zijn geen regels overtreden, maar als je met zo’n bedrijf in zee gaat terwijl je in dezelfde branche programma’s presenteert, dan maak je jezelf kwetsbaar", zegt Jansen.

Het Commissariaat voor de Media kwam na maanden onderzoek tot de conclusie dat er in de programma’s van Jaspers geen regels zijn overtreden rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod. Wél is de procedure rond nevenfuncties volgens de toezichthouder onvoldoende transparant en onzorgvuldig geweest.

Passie 

Jaspers zelf gaf bij Pauw aan dat het boerenleven haar specialiteit en aandachtsgebied is. Ze vroeg zich hardop af wat ze als presentator nog wel mag doen.

Jansen stoort zich aan de 'gespeelde naïviteit' van de presentatrice en denkt dat zelfs wanneer er geconcludeerd is dat er geen spake is van belangenverstrengeling, je de schijn daarvan moet proberen te voorkomen. "Iemand als Floortje Dessing moet ook geen reizen bij Corendon gaan aanprijzen."

Jansen vraagt zich af wat de afweging is geweest van Jaspers. "Ze gooit het zelf op passie, maar als het echt een passie is, dan hoef je jezelf er niet voor te laten betalen. Het gaat om het financiële aspect van de deal."

Schnabbelcircuit

Oud-AT5-hoofdredacteur Paul van Gessel wijst op het grotere verhaal achter het incident met Jaspers. Al jaren wordt er een maatschappelijke discussie gevoerd over het salaris van presentatoren van de publieke omroep. Presentatoren zouden niet meer mogen verdienen dan de afgesproken Balkenendenorm.

Mochten NPO-presentatoren dat toch willen, dan zijn er volgens Van Gessel twee oplossingen. "Of je laat de sterren overstappen naar de commerciële omroep en dan ben je ze kwijt. Of we moeten met zijn allen een gedoogconstructie toestaan, waarbij grote presentatoren wettelijk niet meer salaris krijgen dan afgesproken, maar dat je ze toestaat dit in het schnabbelcircuit aan te vullen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1