Cultuur & Media
VPRO

Dieuwertje Blok: meer dan een vrolijk gezicht op televisie

foto: © Vrijheidscollegesfoto: © Vrijheidscolleges
  1. Nieuwschevron right
  2. Dieuwertje Blok: meer dan een vrolijk gezicht op televisie

Denk je aan Dieuwertje Blok, dan denk je waarschijnlijk aan het Sinterklaasjournaal dat zij sinds 2001 presenteert. Maar Dieuwertje Blok is meer dan een vrolijk gezicht op televisie.

In Nooit Meer Slapen vertelt ze over de geschiedenis van haar familie, die tekenend is voor haar leven. Toen haar moeder zeventien jaar oud was, brak de oorlog uit. Haar familie is joods en moest onderduiken. Haar oma en haar moeder overleefden de oorlog, maar veel andere familieleden werden vermoord in de concentratiekampen Sobibór en Auschwitz. Het verhaal van haar moeder was bepalend voor Blok. Het thema ‘vrijheid’ loopt dan ook als een rode draad door haar leven.

Hoewel vrijheid in deze tijd vanzelfsprekend lijkt, weet Dieuwertje dat het zeer kwetsbaar is. Om ervoor te waken dat de bevrijding van toen niet voor niets is geweest, spreekt Blok dit jaar tijdens de Vrijheidscolleges. Dat zijn colleges die worden georganiseerd in aanloop naar Bevrijdingsdag. In het speciale kindercollege dat ze geeft, deelt ze haar visies en verhalen.

Dieuwertje Blok vertelt Joods familieverhaal (1/2)

Dieuwertje Blok vertelt Joods familieverhaal (2/2)

Meer Nooit Meer Slapen?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO dat maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur te horen is op NPO Radio 1. Pieter van der Wielen (ma/di/wo/do) en Liesbeth Staats (vr) ontvangen in het eerste uur een gast uit de cultuur of actualiteit. In het tweede uur hoor je reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal.

Ster advertentie
Ster advertentie