appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Joost de Vries: 'Ik wil een lans breken voor de culturele elite'

Joost de Vries
donderdag 7 maart 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Schrijver en journalist Joost de Vries beschrijft in zijn nieuwe essaybundel de hedendaagse afkeer van pretentie. In 'Echte pretentie' onderzoekt hij hoe we ons verhouden ten opzichte van cultuur, van onderwijs, van kritisch denken, en ten opzichte van elkaar. In Kunststof vertelt de schrijver over zijn essay.

Joost de Vries

Pretentie

De Vries: "Pretentie is dat iemand zich net even slimmer voordoet dan hij is. Iemand die zich probeert te onderscheiden van anderen op basis van een bepaalde smaak of culturele inhoud, of iemand die zich verfijnder voordoet dat we denken dat hij is".

Populisme zet zich altijd af tegen een bepaalde elite. De afkeer heeft te maken met sociale klasse, met authenticiteit, met hoge en lage cultuur, met voetbalanalisten en superheldenfilms. Eigenlijk: met hoe we vinden dat de maatschappij eruit moet zien. 

Als er één elite het pispaaltje van allemaal is, dan is het wel de culturele elite.

Joost de Vries

De Vries vervolgt: "Elites zijn overal. In elke omgeving is een elite, er zijn altijd mensen die zich zullen onderscheiden. Je hebt verschillende elites in Nederland: de financiële elite, politieke elite, media elite, sport elite en culturele elite. Als er één elite het pispaaltje van allemaal is, dan is het wel de culturele elite".

"Als schrijver van romans en voor de Groene Amsterdammer voel ik me aangesproken, dat is voor mij een gevoeligheid. Voor mij was de bedoeling van het boek om hier een lans voor te breken, om het voor de culturele elite op te nemen."

De Vries over pretentie

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1