Cultuur & Media
NTR

Iris Hond: 'Muziek heeft mij houvast gegeven'

foto: irishond.nlfoto: irishond.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Iris Hond: 'Muziek heeft mij houvast gegeven'

Pianiste Iris Hond werd bekend van de ‘vliegende vleugel’, een vleugel op wielen, waarmee zij mensen op straat verraste met haar pianospel. Inmiddels heeft de pianiste wereldwijd succes met haar album Dear World. In haar nieuwe theaterconcert Bewogen vertelt Iris wat haar heeft geïnspireerd deze plaat te maken. Een avond waarin Chopin en Rachmaninov worden afgewisseld met eigen composities en korte verhalen uit haar leven. In Kunststof vertelt ze openhartig over haar leven.

{podcast audio="61373" caption="Kunststof - Iris Hond, muzikant, 08-10-2018" }

Een dubbelleven als kind

Iris bleek al op jonge leeftijd een talent te zijn. Op haar 14e ging ze studeren aan het Conservatorium in Den Haag. Ze verhuisde naar de stad en kwam in een gastgezin terecht. Daar werd ze misbruikt door de man die haar in huis genomen had. Ze durfde het niet aan haar ouders te vertellen, vertrok uit het huis en kwam op straat terecht: "Ik dacht dat mijn vader een hartaanval zou krijgen als hij het hoorde. Ik wilde mijn ouders beschermen. Toen ben ik een dubbelleven gaan leiden, omdat ik niet wilde dat iemand wist dat ik op straat leefde."

Quote

Ik heb me nooit thuis gevoeld

Iris Hond

Een dakloze straatmuzikant in de straten van Den Haag liet Iris kennismaken met een bijzonder gevoel: "Ik hoorde hem spelen op straat. Op het moment dat ik hem hoorde, voelde ik me thuis. En ik heb me nooit thuis gevoeld. Ik ben heel jong het huis uit gegaan en vanaf dat moment heb ik nooit meer een gevoel van thuis gehad. En misschien daarvoor ook niet echt."

Iris Hond heeft een missie

Muziek heeft een bijzondere werking voor Iris: "Ik ben begonnen met spelen toen ik drie jaar oud was. Het was vanaf heel jong mijn grote passie, ik was er zo mee bezig. Toen ik de keuze maakte om naar het conservatorium in Den Haag te gaan en dit alles gebeurde, heb ik een enorm houvast gehad aan muziek."

Quote

Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn talent

Iris Hond

Iris: "Ik stortte me compleet op de muziek. Het was ook de enige reden dat ik niet in de problemen ben geraakt met drank en drugs. Dat doet muziek. Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn talent. Mijn liefde voor het instrument en de muziek was zo groot, dat ik daarvoor wilde gaan en dat niet in gevaar wilde brengen. Ik voelde wat muziek met mij deed. Maar ik voelde vooral dat, toen ik voor daklozen ben gaan spelen, wat het met hen deed."

Nu heeft Iris een missie: "Om alle soorten mensen, niet alleen mensen in het theater of in een concertzaal, maar ook mensen die het iets minder goed hebben of misschien wel vooral die mensen, een gevoel van veiligheid te geven via mijn muziek. Een gevoel van thuis."

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg voor meer Kunststof Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie