appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Top 5 Nederlandse films die je echt moet kijken

ANP
zondag 30 september 2018 | EO | Redactie

Het Nederlands Film Festival is begonnen. Het festival werd afgetrapt met de premiére van Niemand in de stad. Op deze avond kreeg Monique van de Ven het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Rick de Gier is te gast in Langs de Lijn en Omstreken en in de filmrubriek vertelt hij over de nieuwe films Niemand in de stad en Sprekend Nederland. Vanwege het Nederlands Film Festival hebben we hier een top 5 Nederlandse films voor je gemaakt. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Trailer Niemand in de stad

Wat is Niemand in de stad voor een film? "Het is een film over het studentenleven, een boekverfilming naar het gelijknamige boek van Philip Huff, en gaat over drie vrienden die bij het corps in Amsterdam zitten. Alle vooroordelen die je over het corps hebt die komen de eerste twintig minuten langs. Het begint niet heel smaakvol met woeste seks en daarna zitten ze met een weddenschap rond de vraag of iemand 23 borrelnootjes kan proppen", zegt De Gier. "Spoiler alert: het lukt."

"Verrassend genoeg ontvouwt zich daarna een heel mooie en gevoelige film over die drie vrienden. Wat zo'n leuk aspect aan deze film is dat de acteurs allemaal onbekende gezichten zijn die allemaal net gestudeerd hebben", aldus De Gier.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Trailer Sprekend Nederland

"Deze film heeft een heel origineel uitgangspunt, namelijk een aaneenschakeling van toespraken, zowel in de privékring als grote demonstraties, zelfs de koning die het land toespreekt. Ik vroeg me af of het leuk is om veel toespraken achter elkaar te horen, maar het is echt een heel goede film en het blijft van begin tot eind boeien", betoogt De Gier. "Je ziet hoe de mensen die toespreken zenuwachtig zijn, hoe de luisteraars ontroerd of boos zijn. Het is een mooie afspiegeling van Nederland anno 2018."

Tijdens het Nederlands Film Festival mogen de allerbeste Nederlandse films natuurlijk niet ontbreken. Lees hieronder de top 5 Nederlandse films! 

5. Zwartboek

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

4. Turks fruit 

De hoofdpersoon, de jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.

3. Simon

Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele tandheelkundestudent Camiel. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar twaalf jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.

2. Spoorloos

Een jong stel is op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Tijdens een tussenstop bij een tankstation verdwijnt het meisje. Haar vriend, geobsedeerd door haar verdwijning, moet en zal weten wat er gebeurd is.

1. Soldaat van Oranje

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

Rick de Gier over het Nederlands Film Festival

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1