Binnenland

Jaarafrekening energieleverancier gekregen? Zo check je of het klopt!

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaarafrekening energieleverancier gekregen? Zo check je of het klopt!

[AVROTROS] Elk jaar valt hij weer op de mat en moet je bijbetalen óf heb je mazzel en krijg je geld terug. Het gaat om de jaarrekening van je energiemaatschappij. Radar Radio krijgt er vaak vragen over en geeft met een deskundige antwoord.

Hoe is die rekening nou opgebouwd, waarom betaal je aansluitkosten en hoe werkt het met de vermindering van de energiebelasting op je factuur? Samen met de Autoriteit Consument en Markt geven we je tips!

Aanbod op Maat

Ook de Autoriteit Consument & Markt krijgt vaak vragen over de energierekening. "Veel consumenten vonden posten op nota's niet helder en konden moeilijk bedragen en eenheden controleren, bijvoorbeeld gas- of elektriciteitsverbruik,' vertelt juridisch redacteur Jeroen Dommisse van de ACM. "We hebben de afgelopen jaren energiebedrijven onderzocht en aangesproken. Dat heeft geleid tot het 'Aanbod op Maat'. Dat is een persoonlijk aanbod met een aantal vaste punten, zoals wat je per jaar gaat betalen, hoe dat bedrag is opgebouwd en de looptijd van het contract."

Aantal personen per woning maakt niet veel uit voor kosten

Een vraag die vaak terugkomt is hoe het kan dat de energierekening hoog blijft als het aantal bewoners van een huis daalt, bijvoorbeeld na het overlijden van een partner of als een kind uit huis gaat. Dommisse: "In het algemeen kun je daar moeilijk iets over zeggen, maar als je huishouden verandert, hoeft dat niet te betekenen dat je energieverbruik sterk verandert. Dat 's ochtends één persoon minder doucht kun je zien, maar je huis moet in de koude periode nog steeds verwarmd worden; of je nu in je eentje woont of met een gezin. Die koelkast blijft ook gewoon aan staan. Het verschil tussen een huishouden met één of twee personen in dezelfde woning is meestal niet groot".

Hoe kan het dat de energierekening soms ineens stijgt? Dommisse: "Wij zeggen tegen consumenten dat ze eerst moeten kijken of er iets veranderd is in hun energieverbruik. Vaak is dat de oorzaak. Ook kan het zijn dat je vergeten bent om de meterstanden door te geven. De energieleverancier gaat dan de standen schatten".

Aansluitkosten blijf je altijd betalen

Sjraar Roelofs wilde graag weten hoe het kan dat je na 39 jaar nog steeds aansluitkosten betaalt. Dat komt, volgens Dommisse omdat er twee soorten aansluitkosten zijn. "Er zijn eenmalige aansluitkosten, bijvoorbeeld bij de aanleg van een nieuwe aansluiting en er zijn jaarlijkse aansluitkosten. Daarmee betaal je via je leverancier voor het onderhoud en de veiligheid van je aansluiting, nu en in de toekomst. Heb je bijvoorbeeld een oud huis met een oude elektriciteits- of gasaansluiting, dan moet die aan het einde van zijn levensduur eens worden vervangen. Daar betaal je dus onder meer voor."

Hier let je op bij je energierekening

Verder geeft Jeroen Dommisse van de Autoriteit Consument & Markt nog de volgende tips:

  • Heb je het idee dat je teveel betaalt? Controleer dan eerst of de stand op je meter gelijk is aan hetgeen op je energienota staat.

  • Zorg er sowieso voor dat je elk jaar de meterstand doorgeeft.

  • Check of het bedrag dat je per eenheid gas of stroom betaalt gelijk is aan het bedrag dat je hebt afgesproken in je energiecontract.

  • Klopt de meterstand op de nota, maar betaal je voor je gevoel teveel? Ga dan na of je meer energie bent gaan gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe droger gekocht of moest in de winter de kachel langer aan omdat het zo koud was?

  • Check ook of de belasting op energie gestegen is. Als dat zo is betaal je meer geld, ook als je niet meer bent gaan verbruiken.

  • Heb je een woonhuis of kantoor? Controleer dan of je een korting hebt gekregen op de energiebelasting die je betaalt (dit kan honderden euro's schelen!).

  • Je hebt niet standaard recht op een welkomstpremie, maar als je dat wel hebt: check of je die korting op je jaarrekening gekregen hebt.

  • Klopt de rekening niet? Maak dan zo snel mogelijk bezwaar.

Jaarafrekening energieleverancier gekregen? Zo check je of het klopt!

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie