Binnenland

Zo bereid je je voor op een campingvakantie: 9 tips

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo bereid je je voor op een campingvakantie: 9 tips

[AVROTROS] Het kampeerseizoen is begonnen! Tijd om de caravan uit de stalling te halen, het stof van de tent te blazen of de camper eens flink uit te mesten. Radar geeft je tips voor een optimale voorbereiding voor een vakantie op de camping.

Nederlanders houden van kamperen en vakanties op een camping. Uit cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal kampeervakanties weer in de lift zit. De ANWB meet naast de cijfers van het CBS ook de boekingscijfers van hun eigen kampeervakanties en de verkoopcijfers van kampeermiddelen. In 2017 vonden maar liefst 2,5 miljoen keer kampeervakanties plaats in Nederland. 2,7 miljoen kampeervakanties vonden in het buitenland plaats. België, Duitsland, Kroatië, Frankrijk, Spanje en Italië zijn de meest populaire landen voor een kampeervakantie. Nederland kent zo'n 3,5 miljoen kampeerders.

Camper huren als alternatief voor aanschaf

Steeds populairder is het om een camper te huren van een particulier. Daarmee bespaar je de hoge aanschaf van een camper. "Dat kan via een internetplatform zoals Camptoo, dan is je verzekering ook meteen goed geregeld." Dat zegt kampeerspecialist Ruud Wenting van de ANWB. "Ook glamping (luxe kamperen) is een populaire trend, maar ook traditioneel kamperen met een caravan, vouwwagen of tent."

Hoe bereid je je voor?

Meestal wordt in december of januari begonnen met de voorbereiding van een kampeervakantie. Je moet aan allerlei zaken denken, zoals de bestemming, of het kind-/tienervriendelijk is, of er animatie/een strand/disco in de buurt is of dat de camping in de natuur ligt. Wenting zegt dat er genoeg campings zijn waar je niet hoeft te reserveren. "Zorg wel dat je aan het begin van de middag arriveert, dan is altijd nog wel een plekje. De meesten arriveren pas na vijf uur."

Wat moet je controleren?

Als je met een tent op reis gaat, check dan of er geen schimmel in de tent zit en of je voldoende haringen en scheerlijnen hebt. Controleer je kampeeruitrusting. Heb je alles en wat is de staat? Zijn alle pannen nog in goede staat en is het luchtbed niet lek? Mensen met een caravan kunnen deze het best een onderhoudsbeurt laten geven als ze hem uit de stalling hebben gehaald. Laat ook de banden nakijken. Controleer ook de bandenspanning van je auto of camper.

Moet je je verzekeren?

Sluit een reisverzekering af die diefstal van je spullen dekt. Check hoe je bij je zorgverzekering voor ziektekosten in het buitenland bent verzekerd. Ben je lid van de Wegenwacht? Kijk dan of de dekking ook in het buitenland geldt en of er vervanging voor eigen vervoer of caravan bij zit.

Caravan laden: waar moet je op letten?

Ga je met een caravan op reis? Verdeel het gewicht dan op de juiste manier. Het meeste gewicht moet, volgens kampeerspecialist Ruud Wenting, boven de as zitten. "Anders gaat de caravan slingeren. Kijk ook wat het maximale gewicht mag zijn en neem daar 75% van als maximum." Wenting tipt dat elektrische fietsen zwaar zijn, dus die zet je het best in de caravan boven de as en niet op de dissel. "Dat geeft namelijk te veel kogeldruk, dus druk op de trekhaak."

Auto laden: hoe doe je dat?

Sommige vakantiegangers nemen veel spullen mee. "Dan is een aanhangwagentje handig. Daar kan ook erg veel in en je mag toch nog redelijk hard daarmee rijden." Over een dakkoffer zegt Wenting dat zoiets je veel brandstof kost. Daarbij moet je ook letten op de bandenspanning.

Storm en slecht weer: wat te doen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je te maken krijgt met storm of slecht weer tijdens je kampeervakantie. Op reis met een tent? Zorg voor een stormvaste tent als je bijvoorbeeld naar Vlieland gaat en dus niet voor een popup-tent. "Die is namelijk zo weggeblazen." Neem stormbanden mee voor je camper en caravan en sterke haringen om de luifel goed vast te zetten.

Wat doe je met waardevolle spullen?

Zorg voor goede sloten en hou spullen bij je. Laat niets zichtbaar liggen op de tafel in de caravan. Ga op parkeerplaatsen niet tussen de vrachtwagens staan. Wenting adviseert om een kluisje te plaatsen in de auto of caravan, maar die moet dan wel echt vastzitten aan het voertuig.

Ga eens proefkamperen!

Als je nog nooit gekampeerd hebt kan je overwegen om eens te proefkamperen. Jaarlijks organiseert de ANWB zo'n weekend waarbij je kan ontdekken of kamperen iets voor jou is.

Zo bereid je je voor op een campingvakantie: 9 tips

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie