Binnenland

Dit is de reden waarom je kamerplanten in huis moet hebben

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de reden waarom je kamerplanten in huis moet hebben

[AVROTROS] Waarom zou je kamerplanten moeten hebben in huis? Wat is de beste manier om kamerplanten mooi te houden? Moet je ze snoeien, plantenvoeding geven of is alleen water geven wel voldoende? Radar Radio zet op een rijtje waar je op moet letten.

Nederlandse huizen staan vol met kamerplanten. Uit onderzoek van Tuinen.nl vorig jaar bleek dat met name vetplanten populair zijn, liefst 53 procent heeft thuis vetplanten staan. De geraniums staan nog in de vensterbank bij acht procent van de ouderen. Vetplanten zijn met name populair onder jongeren. 73 procent heeft ze thuis staan. We geven ook steeds meer geld uit aan kamerplanten, want jaarlijks stijgt de omzet uit kamerplanten met anderhalve procent. Wie liever geen of niet al te veel planten in huis heeft staan kan ook kiezen voor snijbloemen. Waar zestigplussers liever rozen op tafel zetten, doen jongere mensen dat met name met tulpen.

Waarom zouden we kamerplanten moeten hebben?

De belangrijkste reden om kamerplanten te nemen is volgens kamerplantenman Fabio Steijn van Boom in Huis dat ze heel goed zijn voor de luchtkwaliteit in je huis. Planten maken de lucht in je huis zuiver en zorgen voor zuurstof. De plant neemt ook fijnstof op en stoot die niet meer uit. Met name handig als je een huis woont waar gerookt bijvoorbeeld. Voorbeelden van planten die het goed doen qua luchtzuivering zijn bijvoorbeeld de dracaena, sanseveria, krulvaren en spatiphyllum.

Is een kamerplant in de slaapkamer verstandig?

Steijn heeft er weinig moeite mee om kamerplanten in de slaapkamer te hebben, maar zegt wel dat je dan goed moet ventileren. Hij zegt dat mensen veel groen om zich heen kunnen hebben, maar je moet er wel voor zorgen dat je niet te veel planten in huis hebt. Ze kunnen namelijk ook een keer in de weg gaan staan. Planten maken mensen ook rustiger, ze dempen het geluid in de ruimte en als ze groen zijn zorgen ze ook voor meer geluk.

Wat gaat er vaak fout bij kamerplanten?

Veel mensen geven juist teveel of te weinig water. Hetzelfde geldt voor voeding. Een cactus bijvoorbeeld heeft weinig water nodig, terwijl een woudreus juist veel water nodig heeft. Geef een kamerplant niet het restant uit je koffie- of theekopje. Gooi er ook geen wijn in. Volgens Steijn gaat dat vaak fout in kantoorgebouwen. Teveel of te weinig voeding kan je oplossen door een mestsoort te gebruiken die zelfregulerend is, die dus zelf meststof afgeeft aan de plant. Vul wel tijdig de meststof weer aan.

Hoe lang gaan kamerplanten mee?

Wie goed voor z'n planten zorgt heeft er jarenlang plezier van. Verpot planten elke vijf jaar naar een pot die twintig procent groter is. Niet alleen aan de bovenkant twintig procent groter, maar ook aan de onderkant. Spoel tijdens het verpotten het zout uit de kluit. Dat is daar jarenlang verzameld.

Wat is een makkelijke en moeilijke plant?

De makkelijkste planten zijn cactussen. Die blijven volgens kamerplantenman Steijn heel lang mooi, ook al verzorg je ze niet. Calathea's zijn niet de meest makkelijke planten om te verzorgen. Zo moet de plant een plek in de schaduw hebben, vraagt hij om een koele plek met een hoge luchtvochtigheid en moet je de kluit nat houden door er lauw water overheen te gieten. Voordeel: in de winter heeft hij weinig water nodig.

Voeding of aarde?

Potaarde is een prima oplossing voor kamerplanten, maar nog beter zijn hydrokorrels. Die zijn volgens Steijn wel duurder in aanschaf, maar de plant leeft er langer in. Je hebt dan ook kleinere potten nodig, dus dat compenseert dan weer. Hydrokorrels zijn hygiënischer. Ziekenhuizen en andere medische instellingen gebruiken om die reden altijd hydrocultuur bij kamerplanten.

Moet je kamerplanten snoeien?

Zoals Mark Rutte ooit gezegd heeft "snoeien is groeien". Met kamerplanten is het niet anders. Doe dat aan het eind van de winter. Soms komt een plant niet uit zijn winterslaap terwijl er wel alweer veel meer licht is. Snoei hem op dat moment met twintig procent terug.

Maak je planten schoon

Als je planten in de natuur tegenkomt, dan zijn die meestal schoon. Dat komt doordat de regen ze schoonspoelt. In je eigen huis is dat wat lastiger. Ga dus eens met een plumeau of doekje over de bladeren van je kamerplanten. Zie je dode bloempjes? Verwijder die dan voordat ze gaan rotten.

Kun je ook hele bomen in je huis plaatsen?

Kamerplanten hoeven niet altijd klein van formaat te zijn. Sterker nog, een klein vetplantje op de keukentafel zal niet veel doen voor de luchtkwaliteit in je huis. Grote kamerplanten wel, maar je kan ook hele bomen (zogenaamde binnenbomen) in je huis plaatsen. Een cactus van anderhalve meter hoog of zelfs naaldbomen of palmbomen kunnen binnenshuis prima overleven. Fan van vijgen? Een vijgenboom met vruchtjes kun je ook binnenshuis plaatsen.

Dit is de reden waarom je kamerplanten in huis moet hebben

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie